Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. csütörtök, Antal, Anett

Újra megkaphatják a csecsemők a BCG-védőoltást

Újbuda   |   2015, szeptember 15 - 14:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újra megkaphatják a csecsemők a tuberkulózis elleni BCG-oltást. Kedden megkezdődik az oltóanyag kiszállítása a szülészeti intézményekbe és haladéktalanul meg kell kezdeni a csecsemők oltását - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

A pótoltások várhatóan októberben kezdődnek. A szülők erről a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályai segítségével, illetve a védőnőkön keresztül kapnak majd tájékoztatást - olvasható az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közleményében.
A BCG-oltóanyag előállításában fennakadások vannak, melyek világszerte ellátási problémát okoztak. Az ÁNTSZ az ilyen helyzetek kezelésére megfelelő készlettel rendelkezik, ennek köszönhető, hogy júliusig a megszokott rendben adták be az oltásokat. A globális vakcinahiány miatt július közepétől átütemezték a BCG-oltások beadását, akkor Dánielisz Ágnes, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) járványügyi főosztályának vezetője elmondta: az átütemezés azt jelenti, hogy a csecsemők nem a szokásos rendben, vagyis a születéstől számított négy héten belül kapják meg a tuberkulózis (tbc) elleni oltást, hanem a lehető leghamarabb, amint az oltóanyag rendelkezésre áll. Hozzátette, az oltás a gyerekek egyéves koráig megfelelő hatékonysággal alkalmazható.
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárságával, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárságával együttműködve keresett alternatív beszerzési forrást, így sikerült kanadai közreműködéssel beszerezni egy bolgár gyártású BCG-vakcinát. Az oltóanyag nem ismeretlen Magyarországon, 2012-2013-ban már használták újszülöttek oltására ezt a szert.
A beszerzett oltóanyag kiszállítása keddtől kezdődhet, és még ezen e héten minden szülészeti intézménybe eljut a vakcina. A kórházaknak az oltóanyag átvételét követően azonnal meg kell kezdeniük az újszülöttek BCG oltását.
Az ÁNTSZ ugyanakkor megkezdi az elmaradt BCG-oltások pótlásának megszervezését. A tájékoztatás szerint a vakcina többadagos kiszerelése miatt a gazdaságos felhasználáshoz 1 ampullából 5-8 gyermeket kell védelemben részesíteni. Ennek összehangolása a szülők felelős együttműködését igényli majd, ugyanis egy-egy oltási alkalommal legalább 5-8 csecsemő egyidejű jelenlétére lesz szükség.

Magyarországon 1954 óta minden újszülöttet beoltanak tbc ellen, ennek eredménye, hogy tavaly összesen 900 TBS-s beteget tartottak nyilván, közülük 5-10 volt gyermek. Cél, hogy 2035-re a teljes népesség körében 2-3 esetnél többször ne forduljon elő a
megbetegedés. Szükség van a BCG védőoltás fenntartására, mivel a csecsemőket és kisgyermekeket védi meg a mycobaktérium (a TBC kórokozója) által okozott gennyes agyhártyagyulladástól és a miliáris (egész testre kiterjedő) TBC-től.

MTI/Újbuda