Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 23. csütörtök, Emőke

Újra ki kell találni Újbudát

Újbuda   |   2020, szeptember 23 - 14:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

Néhány hét múlva már maga mögött tudhatja működésének első esztendejét a XI. kerület tavaly megválasztott képviselő-testülete és vezetése. Az eltelt időszak nehézségeiről és eredményeiről kérdeztük Molnár Gyulát, Újbuda egykori polgármesterét, jelenlegi országgyűlési képviselőt.

• Közel egy éve dolgozik már az új kerületi vezetés Újbudán. Egykori polgármesterként hogyan értékeli az eddigi eredményeket?
Az a mondás, hogy mindig az a lényeg, mi a helyzet a kasszával. Ebből a szempontból nem volt ok panaszra, működőképes önkormányzatot vett át az új vezetés. Ám van egy másik metszete is a kérdésnek, és e téren súlyos kritikám van az előző polgármesteri vezetés felé. Úgy látom, az elmúlt kilenc esztendőben kevés figyelem jutott arra, mi az az irány, ami felé Újbudát vinni akarjuk. Beleszürkült az előző önkormányzat abba, hogy a működőképességét fenntartsa, inkább magára figyelt, inkább csak a vállalkozói érdekek domináltak, nem pedig az, hogy hosszú távon mi a jó a kerületnek. Túlépítetté vált Újbuda. A mindenkori önkormányzatnak az is a feladata, hogy szem előtt tartsa, miképpen lehet élhetővé tenni a kerületet. Én most azt látom, hogy az egykori csendes, zöld Újbudán elég komoly közlekedési problémák vannak, és rövidesen elég komoly gondok lesznek a humán infrastruktúrával is. Ilyen mennyiségű lakásépítés mellett, amilyen néhány éve elkezdődött a kerületben, a települési önkormányzat dolga az is, hogy megfelelő mennyiségű és potenciájú humán infrastruktúrát fejlesszen. Itt főként a kellő számú bölcsődére, óvodára, az egészségügy befogadóképességére gondolok. Ebből a szempontból nehéz helyzetben van a vezetés. Nekik most újra ki kell találniuk az egységes, jól működő, jó irányba fejlődő kerületet. Vissza kell helyezni Újbudát Budapest térképére. Legyen tiszta, rendezett, biztonságos, zöld ez a terület, és legyen kellemes itt élni.

• A tavasszal megjelent koronavírus-járvány nem várt kihívásokat jelentett az önkormányzatnak. Ezen a területen hogyan értékeli a munkát?
Mindenki soha nem látott feltételekkel szembesült a járványhelyzet miatt. Úgy vélem, hogy amit a kormány és a főváros mellett meg lehetett tenni, azt ez az önkormányzat megtette. Nagyon gyorsan és hatékonyan megoldotta az eszközök és a tesztek pótlását, a szociálisan rászorulók egészségügyi, egzisztenciális és mentális támogatását. Most, a második hullám közepén, azzal szembesülünk, hogy több a fertőzött, de egyelőre úgy tűnik, enyhébbek a tünetek. Ezek alapján két dologra kell nagyon figyelni: védjük meg az időseket, és védjük meg a kerület működőképességét.

• Országgyűlési képviselőként hogyan látja a főváros és a kormányzat viszonyát?
Alapvetően engem nem érdekel, hogy ki hozza a vacsorát, csak finom legyen. Ám azt mindenkinek tudnia kell, éljen bárhol ebben a hazában, hogy a pénzek jelentős része – nézzük akár a vállalkozási nyereségadót, akár az iparűzési adót, akár a személyi jövedelemadó jelentős részét – mégiscsak Budapesten keletkezik. Tehát nem arról van szó, hogy más pénzét költi el itt a kormány, hanem Budapest pénzéből ad vissza valamit, amikor bizonyos fejlesztéseket csinál. Bár vitathatatlanul van feszültség az ország kontra Budapest viszonyban, emellett sajnos sok témában a felelősség és a hatáskörök bizonyos területeken megoszlanak a főváros és az egyes kerületek között. Meggyőződésem, hogy működési szempontból egységesen kell kezelni a problémákat. Mostanában mintha picit túl lenne politizálva minden. Ez nem vezet jóra, és ennek a vesztesei csakis a budapesti emberek lehetnek. Vannak dolgok, amiket ki kellene venni a napi politikából. Az oktatást, az egészségügyet vagy a határon túli magyarság kérdését jobb lenne függetleníteni a pártpolitikától, mert az tényleg vitán felül mindenki érdeke, hogy jól működjenek ezek a területek.

• Milyen politizálást igényel az, hogy egyszerre két kerület, Újbuda és Budafok érdekeit is képviseli a parlamentben?
Nagyon harciasan kell képviselnem például most azt, hogy több forrást már ne vonjanak el az önkormányzatoktól. Emellett vannak olyan ügyek, amelyek a parlamentben dőlnek el, ám minket itt, a kerületekben is érintenek. Ilyen például a Citadella. Nagyon szurkolok, és azon dolgozom, hogy ez kikerüljön abból a sávból, amelyben csak egyéni érdekek vannak. Itt a közösségi érdekek kell, hogy domináljanak. Kiált ez a város azért, hogy legyen egy új, modern, 21. századi szimbóluma. Hol lehetne ez máshol, mint a Gellért-hegyen? De ilyen fontos és mindkét kerületet érintő feladatnak tekintem a közlekedésfejlesztést is. Budafok és az XI. kerület érdeke számtalan ponton találkozik, hogy csupán néhányat említsek ilyen a tömegközlekedés, az egészségügyi ellátások, a közlekedés területe, de ide sorolhatók még a közterületi ügyek is. Meggyőződésem, hogy ha a két kerület összefog, akkor hatékonyabbá válhat az érdekképviselet is. Itt van például a Galvani híd építése. Hiszek abban, hogy nemcsak a már meglévő fejlesztések, hanem az újak ígérete is határozottan előmozdítja a fejlődést.

• Még van egy negyedévünk 2020-ból, mit gondol, milyen lesz ennek a nehéz évnek a kifutása?
Ezt az évet túl kell élni. Mindenki abban reménykedik hogy a járvány második hullámának végére lesznek előrelépések akár a kezelésben, akár a megelőzésben. Ezzel párhuzamosan a lényeg, hogy nem szabad leállítani az országot, ahogy a kerületnek is működnie kell. Én Újbudán is és a parlamentben is ezen próbálok dolgozni. Ami a politikát illeti, ugyan az országgyűlési választások csak 2022-ben lesznek, ebben a felfokozott világban a választási kampány is sokkal előbb visszatér az életünkbe, mint gondolnánk. Azzal sem árulok el nagy titkot, hogy ebben továbbra is szívesen vállalok szerepet, tovább szeretnék dolgozni Újbudáért. Mert lesz dolgunk.

T. E.

Címkék: