Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Újra járható a Szabadság híd, de a Bartók Béla úton kezdődik a közműépítés

Újbuda   |   2016, augusztus 29 - 09:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Akadálymentesítettek 35 dél-budai villamosmegállót, újra használható a Szabadság híd, de változik a forgalmi rend a Bartók Béla úton, a Fehérvári úton és az Astoriánál. Közműépítési munkálatok miatt továbbra is korlátozott a közlekedés a Bartók Béla úton.

Elkészült harmincöt Bartók Béla úti és Fehérvári úti villamosmegálló akadálymentesítése, felújították a Móricz Zsigmond körtér és a Szent Gellért tér között a villamospályát. Teljes, eredeti vonalán jár a Szabadság hídon a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos és újra használhatják az autósok is a dunai átkelőt. A korszerűsített, és az akadálymentesített peronokon jövő január végégig helyezi ki az új esőbeállókat, padokat, korlátokat és utastájékoztató berendezéseket a BKK. A munkálatoknak még nincs vége, a megállók környezetében útépítési, forgalomtechnikai és környezetrendezési munkákat végeznek, illetve közműépítési munkák kezdődnek augusztus 28-ától a Bartók Béla úton, ezért a Szabadság híd irányú forgalmat a Csíky utcától a Budafoki útra terelik. A Móricz Zsigmond körtér irányú forgalom - a villamosperonok melletti útszűkülettől eltekintve – zavartalanul haladhat. A forgalomkorlátozás miatt változik a 133E busz közlekedése, illetve a Budafoki útra helyezik a 7-es busz Szent Gellért téri megállóját. A Fehérvári út a közúton a városközpont felé újra járható, a Budafok irányú lezárás az Építész utca és a Mezőkövesd út között továbbra is megmarad; szintén folytatódik az útépítés a Lecke utca és a Csurgói út között. A 114-es, a 213-as és a 214-es busz külső végállomása felé továbbra is módosított útvonalon jár. A 17-es és a 61-es villamos Móricz Zsigmond körtéri végállomásának átépítése a Villányi út rendezésével együtt történik majd meg.

Az ideiglenes forgalmi rend miatt az érintett közösségi közlekedési járatok forgalma az alábbiak szerint változik:

  • A Pest felé közlekedő 7-es, a 907-es és a 973-as autóbusz módosított útvonalon közlekedik, ezért a Szent Gellért tér M megállóját áthelyezik a Budafoki útra, ahol a 133E járat megállójában lehet felszállni a buszokra. A 7-es busz Gárdonyi téri ideiglenes megállója megszűnik, Albertfalva irányú Móricz Zsigmond körtér M megállóját pedig a Villányi út kereszteződése elé helyezik át.
  • A Budafoki út egyirányúsítása miatt a Nagytétény felé közlekedő 133E busz a Szent Gellért tér–Bartók Béla út–Móricz Zsigmond körtér–Karinthy Frigyes út–Budafoki út módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Szent Gellért tér M és a Budafoki út/Karinthy Frigyes út megállóit. A terelt vonalszakaszon a 133E buszra az alábbi megállóhelyeken lehet felszállni:

o Szent Gellért tér M: a 7-es busz megállóhelye,

o Móricz Zsigmond körtér M: a 7-es busz megállóhelye,

o Móricz Zsigmond körtér M: a Karinthy Frigyes úton a Siroki utca kereszteződése után,

o Budafoki út/Karinthy Frigyes út: a 33-as busz megállóhelye.

  • A 33-as busz is megáll az ideiglenes Móricz Zsigmond körtér M megállóhelyen a Karinthy Frigyes úton a Siroki utca kereszteződése után, hogy a Nagytétény felé a 133E járattal közös megállóhelyen lehessen felszállni.

Augusztus 28-ától újra járható a Fehérvári út is a városközpont felé. A Budafok irányú lezárás az Építész utca és a Mezőkövesd út között továbbra is megmarad. Folytatódik az útépítés a Lecke utca és a Csurgói út közötti útszakaszon is.

A Budatétény felé közlekedő 114-es és a Nagytétény irányú 973-as autóbusz továbbra is a Fehérvári út–Építész utca–Szerémi út–Kitérő út–Leányka utcai felüljáró módosított útvonalon közlekedik, a járatra a terelt vonalszakaszon továbbra is az ideiglenes Albertfalva utca és Mezőkövesd út megállóban lehet felszállni. Az autóbuszokra Budafok irányában az Etele út/Fehérvári útnál, az Andor utcánál és Albertfalva kitérőnél továbbra is az eddigi ideiglenes megállóhelyeken lehet felszállni.

A Budatétény irányú 213-as és 214-es autóbusz továbbra is a Tétényi út–Sáfrány utca–Fonyód utca–Vegyész utca–Szerémi út–Kitérő út–Leányka utcai felüljáró módosított útvonalon közlekedik, a járatra a terelt vonalszakaszon a Nyírbátor utca, Herend utca, a Fonyód utca/Sáfrány utca (a 7-es busz megállói), valamint az ideiglenes Fonyód utca, Vegyész utca és Mezőkövesd út megállóban lehet felszállni.

Augusztus 29-étől a 103-as busz Kelenföld vasútállomás M végállomási felszállóhelyét visszahelyezik eredeti helyére.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.