Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 22. szerda, Júlia, Rita

Újra indul a „Sas-hegy Barát Kert” pályázat

Újbuda   |   2016, január 22 - 10:39
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén is lehet indulni a Sas-hegy környezetvédelmi értékeinek védelme és természeti kincseinek megőrzése érdekében tavaly indított nyílt pályázaton. Több olyan nyertest is díjazhatnak, aki ingatlanja területén őshonos fajokat telepít vagy szaporít, illetve akadályozza az invazív növények terjedését.

A Sas-hegy Európa-szerte elismert mind növényvilágát, mind környezeti struktúráját, mind a fővároson belüli földrajzi helyzetét tekintve, sőt, ilyen „zöld sziget” Magyarországon sincs máshol. E természeti érték megőrzése érdekében az önkormányzat jóvoltából folytatódik a Sas-hegy növényvilágának megmentése érdekében kiírt pályázat.

A Sas-hegy Barát Kert címet őshonos cserjék (sóskaborbolya, kökény, galagonya), a környék eredeti növénytakaróját képező fák (tölgyek, hársfélék, koraimezei-, hegyijuhar-fajok) ültetésével és gondozásával lehet elnyerni. A szakemberekből álló, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága által vezetett zsűri az értékelés során nemcsak azt figyeli, hány őshonos faj ékesíti a szóban forgó kertet, hanem azt is vizsgálja, vannak-e benne olyanok, amelyek a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület élővilágára veszélyt jelentenek. Ilyen például a gyorsan terjeszkedő és más növényeket elnyomó adventív idegenhonos orgona, aranycserje és aranyfa, valamint a még agresszívebben terjeszkedő invazív bálványfa, de ezek közé tartoznak a különféle akácfajok is.

A Sas-hegy Barát Kert címért az önkormányzat honlapján elérhető adatlap kitöltésével lehet indulni (http://kozigazgatas.ujbuda.hu/esemeny/kornyezetvedelmi-palyazatok/sas-hegy-barat-kert-palyazat). A dokumentumot, illetve a pályázattal kapcsolatos kérdéseket a sashegy@dinpig.hu címen várják. Az érdeklődők személyesen a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület Látogatóközpontjában (1112 Budapest, Tájék u. 26.), illetve telefononn (+36/30/408-4370) is tájékozódhatnak.

A nyertesek oklevelet és „Sas-hegy Barát Kert” feliratú zománctáblát kapnak, amelyet ünnepélyes keretek között adnak át. A tábla azt hirdeti, hogy a győztesek a természetvédelmi terület védelméhez járulnak hozzá. A gondos kertészek ezen felül egy 10 alkalmas bérletet kapnak a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságától a Sas-hegyi Látogatóközpontba, illetve a Nemzeti Park védjegyes termékek esetében is kedvezményes látogatásra jogosító belépőkben, valamint egy különlegességeket tartalmazó ajándékcsomagban is részesülnek.

A Sas-hegy Barát Kert eredményeit a bírálóbizottság háromévente felülvizsgálja, adott esetben vissza is vonhatja a táblát és a kedvezményeket. A kiírást folyamatosan követőket viszont oklevéllel jutalmazzák. A pályázat kiírói lapunknak hangsúlyozták: a Sas-hegy Barát Kertek létesítése különösen fontos, hogy a 30 hektáros Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület továbbra is meg tudja őrizni egyedülállóságát. Hasonló jellegű, jelentőségében ilyetén, országos védelem alatt álló terület ezen kívül csak egy fővárosban, Buenos Airesben található.

Újbuda