Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Újra automatikusan nyílik a 4-es metró

Újbuda   |   2017, március 14 - 15:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Március 15-étől visszaállítja a 2-es és 4-es metró vonalán az állomásra érkező szerelvények ajtóinak automatikus nyitását. Tehát a ki- és beszálláskor az utasoknak nem kell megnyomniuk az ajtónyitó gombot.

2015. október közepétől a BKK bevezette a 2-es és 4-es metróvonalain a szelektív, vagy más néven egyedi ajtónyitási rendet, mondván ezzel csökkenthető az ajtók elhasználódása, a légkondicionálás hatékonysága pedig javítható. Azonban a fogyatékkal élőket képviselő érdekvédelmi szervezetek visszajelzése miatt a BKK úgy döntött, visszaállítja a korábbi automatikus ajtónyitást. Így mostantól az Alstom-szerelvények ajtói egyszerre nyílnak és záródnak.

  • A 4-es metróvonalon a nyitási és a záródási folyamat automatikus
  • A 2-es metróvonalon az ajtókat a járművezető központilag nyitja illetve zárja.

Mindkét metróvonalon az ajtók záródásakor inaktívvá válnak az ajtónyitó gombok, a gombokon látható zöld fény kialszik. A jelzés után 5 másodperccel az ajtók automatikusan becsukódnak, tehát ekkor a járművekre már nem szabad fel- és leszállni. Az ajtók odazárás elleni védelemmel vannak ellátva, amennyiben érzékelik, hogy az ajtószárnyak közé akadály kerül, annak az ajtónak a zárási folyamata megszakad, majd lassan folytatódik.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.