Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Újjászületik a Gellért szálló

Újbuda   |   2021, november 9 - 15:30Nyomtatóbarát változatSend by email

A Gellért Szálló és Gyógyfürdő 1918-ban nyitotta meg kapuit, de a helyén már az Árpád-korban is gyógyvízben fürödtek az itt élők. A 20. században a Duna-parti hotel olyan hírességeket is fogadott, mint Eddie Murphy, Richard Nixon vagy Boris Becker. A szálloda impozáns látványa ma is elvarázsolja a Pestről Budára érkezőket, ám a kapun belépve inkább egy múzeumra hasonlít az épület. Az évtizedek óta felújításra váró hotelt idén decemberben átvevő új tulajdonos luxusszállodává alakítja át a Gellértet.

2019-ben döntött úgy a Danubius Hotels Zrt. hogy az Indotek Groupnak értékesíti a Gellért szálló ingatlanját. A szállodalánc vezetése olyan vevőt keresett, aki a Gellérthez méltó luxusszállodaként üzemelteti tovább az épületet. Az új tulajdonos december 8-án veszi át az ingatlant, januárban pedig kezdetét veszi a teljes körű átalakítás – számolt be Bánhegyi Balázs szállodaigazgató.
A Gellért régóta nem az, amire oly büszke volt a vezetése egészen a ’90-es évekig. A szálloda a 2000-es években már teljesen elavultnak számított: híre-hamva sem volt a sztárvendégeknek, akik sokkal elegánsabb budapesti hotelek közül válogathattak. Arra a kérdésre, miért hagyták, hogy az idő így elbánjon a Gellérttel, az igazgató szűkszavúan válaszolt. A teljes körű felújításra többször is mutatkozott tulajdonosi akarat, legutóbb 2008-ban, de mindegyik kezdeményezés hamvába halt. Ennek egyik oka, hogy a Gellért Hotel és a Gellért Gyógyfürdő szimbiózisban működik, ám a tulajdonosi és üzemeltetői viszonyok elválnak, a fürdővel pedig nem sikerült erről megegyezni (a gyógyfürdő tulajdonosa a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. – a szerk.). Az igazgató szerint a több mint százéves épület egyes részei között fennálló óriási átfedések miatt csak egyszerre lehetett volna hatékonyan felújítani az ingatlant.
Legyen bár a Gellért régimódi, mégsem nevezhető elhagyatottnak. A régi törzsvendégek mellett azok között is népszerű maradt, akik szeretnének időutazásra benevezni a legutóbbi felújítást tükrözó Kádár-barokk világába. Az elnöki lakosztály szinte eredeti állapotában tündököl. Ma is működőképes, de használaton kívül van az az 1918-as nyitáskor felszerelt bakelit személyzeti hívógomb panel, amellyel szobalányt, szobaszervizt vagy londinert lehetett hívni a szobákhoz.
– Rengeteg olyan vendégünk van, aki most jár először a Gellértben. 2018–19-ben csúcsra járt a szállodánk, a világ minden tájáról érkeztek ide, alig volt szabad szobánk – meséli Bánhegyi Balázs, aki szerint a Gellért száz esztendeje alatt annyi minden történt, hogy napestig lehetne róla mesélni. 2002-ben például három emelet magasságig tört fel a víz a hotel közepén, miután az épület alatt eltört egy víznyomócső. Méteres kőtömbök robbantak ki a padlózatból, és repültek a magasba. A vendégeket más szállodákba menekítették, majd hetekig szárítgatták a víz alá került szobákat. Emlékezetes vendégekből sem volt hiány sosem. Egy időben például megszokott látvány volt, ahogy a Gellértben életvitelszerűen lakó idős hölgy pórázon sétáltatta teknősbékáját a szálloda halljában.
A Gellért programszervezői manapság városi sétákat hirdetnek, melyek fő attrakciója egy „tárlatvezetés” a házban. A következő néhány hétben az üzemeltető Danubius Hotels a szálloda hagyományos programjaival búcsúzik a háztól. Novemberben fényfestés lesz a homlokzaton, Márton-napi rendezvényt tartanak, de a hagyományos Old Boys-koncertek utolsó eseményét is megtartják. Pár hét múlva pedig már kő kövön nem lesz odabenn, az új luxusszálloda csak homlokzatában fog hasonlítani a régi Gellértre.

T. D.