Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Újbudára is került a Színes Város Fesztivál utcaképeiből

Újbuda   |   2017, november 17 - 12:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Véget ért a nyár végén indult Színes Város falfestő fesztivál, amelynek keretében hét budapesti és egy berlini falra kerültek magyar és külföldi művészek festményei. Újbudán Christian Böhmer alkotott; a Rákóczi híd támfalát festette meg. A közönség szavazatai alapján a kedvenc alkotás FatHeat, Mr. Zero és ObieOne művészek Pángalaktikus gégepukkasztó fantázianevű, Kertész utcai alkotása lett.

Az idei, immár negyedik fesztivál témája a gasztronómia és a bor volt, a sorozat célja pedig, hogy magyar és külföldi alkotók festményei akár komplex felújítási program után kerüljenek fel a falakra. Az összesen mintegy 2000 négyzetméter nagyságú falfelület negyede hőszigetelést is kapott idén. A magyar, német és spanyol művészek saját stílusban alkothattak - közölte a Színes Város Csoport pénteken. A közönség az interneten szavazhatott a neki legjobban tetsző alkotásra; a voksok felének begyűjtésével a versenyt a Kertész utca 27-es szám alatti parkoló falára felkerült, FatHeat, Mr. Zero és ObieOne alkotók Pángalaktikus gégepukkasztó fantázianevű tűzfalfestmény nyerte. A művészek ötszázezer forint értékű festéket kapnak. Újbudán a Rákóczi híd támfalát festette meg a Christian Böhmer, művésznevén Mr. Trash. Az alkotó a ’90-es években graffitisként kezdte pályáját Kölnben, autodidakta módon, egy a klasszikus portrékon alapuló, saját művészeti formát fejlesztett ki. Böhmer német urban art művész leginkább figurális alkotásairól ismert. Legújabb, „papírzacskós” sorozatát évek óta nagy érdeklődés övezi Németországban. Az idei Színes Város Budapest Fesztiválra is ebben a szellemiségben tervezett. A papírzacskók a fejeken nem csupán Böhmer védjegye és stílusának ismertetőjegye, a fejek eltakarása által személyteleníti a modellt, így egységesen érvényesíti mindenkire. A társadalmi-, és morális problémák foglalkoztatják, ezeket állítja fókuszba alkotásain, melyek gondolatindítóként szolgálnak. A Rákóczi–híd támfalára került 180 négyzetméteres kép a mai korszellem egyik legnagyobb problematikáját dolgozza fel, a társas interakciók fontosságának háttérbe szorulását a fiatalok körében. „Ha a gasztronómiáról gondolkozunk, első asszociációink egyike a közös étkezés, a jó hangulat, az egymással való idő eltöltése, a beszélgetés, a társaság. Az alkotásokon egy terített asztal jelenik meg, amely két főre lett előkészítve, várva a társat. Szereplőnk azonban egyedül van, a virtuális világban él, magányosan” – áll a szinesvaros.hu oldalán.
A sorozat kezdete óta orosz, francia, spanyol, portugál, lengyel, brit, német, román, és argentin alkotók vettek részt a magyarok mellett a falfestésekben.

A Színes Város és Újbuda együttműködésében hamarosan óriás méretű falfestmény kerül a gazdagréti Csíkihegyek utcába, a Szomszédok teleregénynek helyet adó háztömb oldalfalára. A mű várhatóan 2018 első felében készül el, és díszíti majd a sorozatbeli Lantos utcai házat.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.