Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Újbudán zárult a Creative Spirits programja

Újbuda   |   2019, június 7 - 10:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Creative Spirits egy kilenc európai várost felölelő hálózat, amelyet az Európai Unió finanszíroz az URBACT III Program keretében. A kilenc partnerváros arra törekszik, hogy egymás városát, kulturális és kreatív iparát, városfejlesztési stratégiáit megismerve fejlődjenek abban, hogy miként tervezzenek tovább, illetve miként valósítsák meg a terveiket.

A projekt vezető partnere, Újbuda volt a házigazdája május 29. és 31. között a két és fél éves program záróeseményének, ez lett az eddigi legnépesebb találkozó. A kilenc város több mint 50 kollégája, szakértője vett részt az utolsó Case Study Meetingen. Az első napon a B32 Galéria és Kultúrtérben megtartott prezentációk és workshopok mellett arra is volt lehetőségük a partnereknek, hogy közelről megismerhessék az újbudai projekt célterületét, vagyis Újbuda kulturális főutcáját, a Bartók Béla utat és környékét. A résztvevők abban a megtiszteltetésben részesültek, hogy meglátogathatták a Kelenhegyi Műteremházat, s ott napjaink egyik legjelentősebb festőjét, Vojnich Erzsébetet, aki a munkájáról, képeiről mesélt Schneller János művészettörténésszel együtt. Jártak a vendégek a Faur Zsófi Galériában, a MeetLabben, egy rendkívüli érdeklődést kiváltó előadást hallhattak a Kortárs Építészeti Központ munkatársától, Huszár Daniellától, de a tehetséges egyetemi hallgatókat egymással és cégekkel összehozó hálózat, a Demola Budapest is a legizgalmasabb pontok közé tartozott.

Másnap Hoffmann Tamás polgármester köszöntője után kétórás szakértői programon vehettek részt a vendégek, Erő Zoltán építész-urbanista, Bacsa László, a Demola Budapest vezetője, valamint Haidegger Tamás, a HandInScan alapítója közreműködésével.

(A HandInScan az első Újbudai Hallgatói Startup Pályázat nyertese, amely már nemzetközi sikereket is magáénak mondhat.) A téma a közszféra, a civil szféra, az üzleti élet és az oktatás-kutatás együttes léte, kooperációja volt.

A partnerek érdeklődése és elismerő szavai egyértelműen azt jelezték, hogy a Bartók Béla út kulturális-kreatív fejlesztése jó úton halad, és nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét.

(Újbuda)