Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 23. kedd, Lenke

Újbudán található a tíz legdrágább lakótelepből három

Újbuda   |   2014, november 13 - 23:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mintegy 18 százalékkal csökkent az eladott lakótelepi lakások átlagára Magyarországon az ingatlanpiaci válság óta. A legolcsóbb és legdrágább lakótelepek átlagárai között ötszörös a különbség, Budapesten akár 350 ezer forintot is fizetnek egy kisebb lakás négyzetméteréért. A leginkább értéktartó panelek Újbudán vannak.

Míg 2008-ban, az ingatlanpiaci válság előtti utolsó „békeévben” eladott lakótelepi lakások átlagára országosan 167 ezer Ft/m2 volt, addig a NAV hivatalos ingatlan-tranzakciós adatbázisa alapján mára ez 137 ezer forintra csökkent négyzetméterenként – derül ki az OTP Jelzálogbank 2014-es Lakótelep Értéktérképéből. A 18 százalékos átlagos csökkenés valamivel meghaladja az országos teljes lakóingatlan áresés ütemét. Az összes eladáson belül ugyanakkor a lakótelepi lakások mára nagyobb részt hasítanak ki, mint néhány éve.

- Mára egy panelprogramon átesett, egyedi mérőkkel és új nyílászárókkal felszerelt, szigetelt ház lakása jóval gyorsabban, és akár azonos áron elkelhet, mint egy környékbeli téglalakás. Ez persze nem mindenhol érvényes; helyi sajátosságok, mint például az adott város fekvése, lakásállománya, munkaerő-piaci helyzete, vagy a lakótelep városon belüli elhelyezkedése mind fontos tényezők – állítja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

Budapesten a XI. és III. kerületi lakótelepek a legértéktartóbbak (-13 és -15 százalék), míg a XX. kerület mellett a XXI.-ben és a XVIII.-ban is meghaladja a 30 százalékot a hat év alatt végbement árcsökkenés. Budapesten a XI. kerületi Lágymányosi és Kelenföldi lakótelepek tűnhetnek akár befektetési céllal is a legjobb választásnak, hiszen itt az árak 2008 óta „csak” 6, illetve 10 százalékkal mérséklődtek, míg a XXI. kerületi Csepel-városközpont lakótelepen 30 százalék feletti áresést látunk.

- A XI. kerületben a 4-es metróvonal áprilisi átadása, kiegészítve a nyári vásárlási lázzal, érezhető árnövekedést indított el. Ezt még nem mutatják a NAV statisztikái. Ugyanilyen pozitív fejleményről tudunk beszámolni a főváros III. kerületében, illetve a nagyobb egyetemi városok felújított lakótelepein is – mondta Valkó Dávid.

A kerületi/városi átlagárat a XI. kerület vezeti, egyedül 200 ezer Ft/m2 feletti értékkel. Ez nem meglepő, hiszen Újbudán található a tíz legdrágább lakótelepből három (Lágymányosi, Mezőkövesd úti és Gazdagréti lakótelep). 190 ezer Ft/m2 feletti fajlagos árral még a IX., XIII. és XVI. kerületek állnak. A fővárosi sereghajtók a XX., XXI., XVIII. és XVII. kerületek 150 ezres négyzetméter-ár limit alatt, mindegyik kiterjedt, városperemi elhelyezkedésű, és a tömegtermelés idején, a hetvenes években épült panellakótelepekkel.

A legdrágább lakótelepek általában vagy az ötvenes-hatvanas években, blokkos építési móddal épült, 3-6 szintes épületekből állnak, vagy már a nyolcvanas években, modernebb technológiával, eleve magasabb presztízsű területeken épültek. A gazdasági válsággal küzdő térségeken kívül a legolcsóbb lakásokat ugyanakkor leginkább a hetvenes évek nagy, akár 10-15 ezer lakásos panellakótelepein találni. A toplista legfelső szegmensében Budapesten akár 350 ezer forintot is fizetnek egy kisebb lakás négyzetméteréért, míg a fővárosi minimum ár az elmúlt másfél évben 70 ezer Ft/m2 körül volt. A vidéki városokban négyzetméterenként nagyjából 25 ezer és 280 ezer forint a két szélső érték.

Újbuda

Újbudán található a tíz legdrágább lakótelepből három