Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 17. szerda, Rudolf

Újbudán kalauzol az első magyar okostérkép

Újbuda   |   2016, november 9 - 13:27
Nyomtatóbarát változatSend by email

A kerület fontosabb látnivalóiról és ajánlott turistaútvonalairól jeleníthető meg információ egy mobilalkalmazás segítségével. Magyarországon ez az első alkalom, hogy kombinálják a kiterjesztett valóság technológiáját a nyomtatott térképpel.

Októberben készült el Magyarország első okostérképe, Újbuda Önkormányzatának új, ingyenes kiadványa. Az ajánlott gyalogos és kerékpáros túravonalakat, valamint a főbb látványosságokat ábrázoló nyomtatott térkép egy bárki számára hozzáférhető mobilalkalmazás segítségével válik igazán látványossá. Ennek elindítása után az okostelefon kameráját az egyes helyszínekre irányítva a készülék képernyőjén fotók és hasznos kiegészítő információk jelennek meg, amelyek között navigálni és keresni is lehet.

A teljes egészében önkormányzati forrásból finanszírozott projekt megvalósítására tavaly októberben írtak ki meghívásos közbeszerzési pályázatot, legjobb ajánlatot a Cartographia Kft. nyújtotta be. A cég ez alapján a nyomtatott térkép elkészítése mellett vállalta tematikus útvonalak meghatározását, a főbb látnivalók leírásának megszerkesztését, a mobilalkalmazás két platformra történő (iOS és Android) fejlesztését és az online háttéradatbázis létrehozását. A tervezési fázisban a Polgármesteri Hivatal érintett szervezeti egységein kívül szakmai szervezetek, így például a BKK és a Magyar Kerékpárosklub is szerepet játszottak. Az online tartalmakkal kiegészített kiadvány látványával és szolgáltatásaival együtt egyedülálló felhasználói élményt nyújt, és egy egészen új szinten mutatja be a kerület nevezetes pontjait, amelyeken az ajánlott túraútvonalakon végig is vezeti az érdeklődőket. A kivitelező Cartographia rövid távú tervei között szerepel, hogy a látványosságok mellett a későbbiekben a kerületi szórakozóhelyek, galériák és művelődési házak aktuális programjait is felviszi az adatbázisba. A térképből első ütemben 6000 példány készült. Az önkormányzat munkatársai dolgoznak azoknak a helyszíneknek a meghatározásán, ahol a kiadványt ingyenesen hozzáférhetővé teszik.

Újbuda