Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 4. kedd, Ferenc

Újbudán járt az Országgyűlés elnöke

Újbuda   |   2018, október 17 - 10:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Ménesi úti Bibó István Szakkollégiumban alapította meg harminc éve 37 egyetemi és főiskolai hallgató a Fideszt. Az egyes számú tagkönyv birtokosa Kövér László lett. Az Országgyűlés elnökét látta vendégül Simicskó István országgyűlési képviselő és Hoffmann Tamás polgármester az újbudai közéleti esten.

„A Fidesz alakulásakor még azt sem lehetett tudni, hogy újra lesznek majd szabad választások Magyarországon. Így azt a célt tűztük ki, hogy alternatívát nyújtsunk az akkor monopolhelyzetet élvező ifjúságpolitikai szervezettel, a KISZ-szel szemben. Amikor két évvel később, 1990-ben indultunk a választáson, talán mi lepődtünk meg a legjobban, hogy bekerültünk a parlamentbe. Így azt sem tudtuk akkor elképzelni, hogy a szövetség évtizedeken keresztül meghatározza és formálja az ország helyzetét” – idézte fel a kezdeteket Kövér László. Hozzátette: „Mi már az alakuláskor is nagyon összetartottunk, sokáig arcról és névről is ismertük egymást. A szimpatizánsok gyarapodásával volt bennünk némi félsz, hogy a tömeg miatt el fog veszni az a bajtársiasság, ami összeköt bennünket, de érdekes módon minden új tag alkalmazkodott a helyzethez, a pártban a mai napig a bizalom a legfőbb motor”. A házelnök rámutatott, hogy a legfőbb célok nem változtak az elmúlt évtizedek folyamán: „Nemrég a kezembe került egy ’90-es évek elején megjelent újságcikk a Fideszről. A szöveg tele van aktualitásokkal, olyan üzeneteket hordoz, amelyeket akár ma is lehetne publikálni. Induláskor is a nemzeti értékekre fektettük a hangsúlyt, akkor is és most is polgári Magyarországot képzeltünk el.”
Hoffmann Tamás korán kezdett szimpatizálni a párttal. 1990-ben a Budai Parkszínpadon megrendezett kongresszuson maga is részt vett, ekkor döntött úgy, hogy csatlakozik a Fideszhez. „A szüleim az MDF-ben látták a jövőt, nekem viszont nagyon tetszett az a lendület, amellyel a fiatal demokraták belevetették magukat a politikába. Elszántak voltak, és olyan célokat fogalmaztak meg, amelyekkel azonosulni tudtam” – emlékezett vissza a polgármester. Hozzátette: bár a társadalmi helyzet és a nagypolitika is érdekli, a helyi aktivitás vonzza a legjobban. „Albertfalván születtem, azóta is itt élek, igazi lokálpatriótának tartom magam. A helyi politizálás számomra azért is fontos, mert itt a bőrünkön érezzük a döntések hatását. Látjuk, mi hiányzik, és helyben tudjuk orvosolni is a legtöbb problémát. Jó látni, ahogy fejlődik a szülővárosunk” – mesélte.
Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője a rendszerváltás idején kulcsmásoló kisiparosként dolgozott. Politikai pályafutása a KDNP-ben kezdődött, a Fideszhez évekkel később, 1996-ban csatlakozott. Kövér László hívta át a pártba, ő pedig szívesen csatlakozott. „Harminc év mindenki életében nagy idő, szinte minden meg tud változni ez alatt, de az ember szíve nem. Szerintem a Fideszben a legnagyobb változás, hogy megtanult küzdeni” – emelte ki a kormánybiztos.
A beszélgetésen szóba került az is, hogy az elmúlt három évtizedben milyen változásokon ment keresztül a társadalom. „A taxisblokád idején, amikor Orbán Viktor a kormányt kritizálta, közfelháborodást keltett a kijelentése. Ma már az akkor elhangzott vád sértésnek sem minősül” – említette Kövér László. A parlament elnöke szerint a normák átalakulása általános társadalmi jelenség, az irodalmi nyelv használata már a közszolgálati médiában is háttérbe szorult, a minket körülvevő világban gyakori a szleng, a trágárság és a brutalitás. „Ma már nincs tekintélytisztelet. Mindenki sztár lehet öt perc alatt, nem kell tehetségesnek lenni, nem kell megküzdeni semmiért, elég, ha valaki kitűnik a tömegből olyan stílussal, amely eltér a normától. Ez a szélsőségek világa” – mondta. A tematikus csatornák és a tömegkommunikációs eszközök elterjedésével szerinte a hitelesség helyett a figyelemfelkeltés került a középpontba, így az értékek és a fontosabb információk perifériára szorultak.
„A parlamentben is szabadosabban fogalmaznak a képviselők, és sokkal több mindent engednek meg maguknak. A házelnöki teendők ellátása is jóval nagyobb kihívást jelent 2018-ban, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Többször kell közbeavatkozni, hogy a működéshez szükséges rendet fenntarthassuk” – mesélt feladatairól Kövér László.
A közéleti esten nemcsak a múlt és a jelen, hanem a jövő is szóba került, a résztvevők kérdéseket intézhettek az érintettekhez. Az esemény végén a házigazdák újbudai ajándékcsomaggal köszönték meg vendégüknek a beszélgetést.


(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.