Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 4. hétfő, Ulrik

Újbudán festett tűzfalat a Színes Város Csoport

Újbuda   |   2018, június 18 - 13:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Egy háromszáz négyzetméternél is nagyobb méretű képzőművészeti alkotás került a Bertalan Lajos utca 16. számú társasház tűzfalára. Az óriás kócsag tervezője Zsuffa Zsanna Lídia, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tűzfaltervezési kurzusán dolgozta ki, majd a Színes Város Csoport művészeivel készítette el a védett madarat ábrázoló művet.

Hatalmas kócsagot ábrázol egy Bertalan Lajos utcai társasház tűzfala, amelyet júniusban avattak fel a Műegyetem és az eredetileg zugligetben lévő, de átmenetileg itt székelő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) szomszédságában. A MOME-n nemrég indult tűzfalfestési kurzus egyik feladata volt a környezetvédelmi témájú képek elkészítése, amelyek közül végül háromra lehetett szavazni az interneten. A pályázat alkotásaira összesen 5077 voks érkezett, ezek több mint felét Zsuffa Zsanna Lídia kócsagja kapta.

A projektet a Színes Város Csoport koordinálta, munkájuk révén városszerte szépülnek meg a csupasz falak. - Falfestés 2009 óta zajlik Budapesten, ezúttal a MOME-n indított tűzfalfestés kurzus is a kócsag-festmény létrejöttét támogatta – mondta Vargha Balázs tanszékvezető.

A falfestési akciót a fővárosi önkormányzat nyolcmillió forinttal segítette. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes szerint nem csak a városszépítés volt a projekt célja, a szavazás összehozta a hasonló érdeklődésű embereket, így közösségépítési célt is sikerült megvalósítani. - Újbudán nem ez az első és szerencsére nem is az utolsó tűzfalfestmény, jelenleg is zajlanak az egyeztetések a Színes Város csapatával egy Gazdagrétre tervezett alkotásról - mondta Hoffmann Tamás polgármester, aki szerint rendkívül jók azok a kezdeményezések, amelyek a művészetet a múzeumokból, kiállítóterekből nem csupán az utcára viszik, de egyúttal széles körben is befogadhatóvá teszik.

Budapesten eddig húszezer négyzetméternyi falfelület-festmény látható, de a várost színesítő mozgalom hatására mostanra negyvenezer négyzetméternél is több azon felületek száma, amelyek – ha nem is festmény formájában, de – kiszinesedtek.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.