Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. kedd, Adorján, Adrián

Újbudán az időskor nem hátrány, hanem lehetőség

Újbuda   |   2018, március 19 - 17:34
Nyomtatóbarát változatSend by email

A XI. kerületben élők közel negyede, mintegy negyvenkétezer ember hatvan év fölötti, ezért itt mindig kiemelt helyen szerepelt az időskorúak tisztelete, életminőségük támogatása. Az Újbuda 60+ Program, a kerület idősbarát politikájának sorvezetője olyan komplex rendszerré nőtte ki magát, amely évente átlagosan húszezer újbudait ér el programjaival és segítő szolgáltatásaival.

Magyarországon, azon belül is különösen Budapesten egyre tovább élnek az emberek. A születéskor várható élettartam a férfiaknál országosan 72,4, a fővárosban 74,2 év, a nőknél 79,2, illetve 80,7 év a Központi Statisztikai Hivatal 2016-os adatai szerint. Az öregségi nyugdíjkorhatár ugyan fokozatosan emelkedik (az 1957-ben születettek már 65 évesen mehetnek nyugdíjba), ám visszavonulásuk után az idősek még így is sok olyan esztendőre számíthatnak, amelyet érdemes minél aktívabban eltölteni, hogy minél tovább megőrizzék fizikai és mentális erőnlétüket. A XI. kerületben nemcsak fővárosi, de országos szinten is kiemelkedő az egészségügyi és szociális ellátórendszer, ám lehetőségei behatároltak. Újbudán a lakosság közel negyede elmúlt hatvanéves, éppen ezért egy olyan, a mindennapok életvitelét támogató idősbarát rendszer jött létre – és bővül jelenleg is –, amellyel a lehető legtöbb érintetthez képes eljutni az önkormányzat, segíteni és támogatni tudja őket abban, hogy aktív, egészséges életet élhessenek. Az Újbuda 60+ Program a kerület idősbarát politikájának sorvezetője, amelyhez megannyi intézmény, esemény és program is társul.

Ép testben ép lélek 60 fölött is

Az időskor sokak számára a betegségeket, a bezárkózást, az elmagányosodást jelenti, holott ennek korántsem kellene így lennie. Újbudán számos, kifejezetten hatvan felettieknek szóló egészségügyi program van, amely a prevenciótól kezdve a szűrővizsgálatokon keresztül a tanácsadásig sok mindent magába foglal. Az önkormányzat 2016-ban a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karával kötött együttműködési megállapodást azzal a céllal, hogy a gyógytornász és dietetikus hallgatókat bevonja az Újbuda 60+ Programba. Az elmúlt két évben az egyetem oktatói és hallgatói kutatásokat, felméréseket végeztek, valamint különböző rendezvények, például dietetikai tanácsadás és szakmai gyakorlat keretében igyekeztek növelni az időskorúak egészségtudatosságát. Azt mondják, jobb a bajt megelőzni, mint orvosolni. Ennek szellemében hívták életre a Gyalogló Programot is, hiszen a rendszeres könnyű gyaloglás jó közérzetet teremt, kedvezően hat a keringésre, a mozgásszervi betegségek megelőzésére, ezáltal a biztonságérzetet is növeli. Az átadott 146 gyaloglónaplóba a program résztvevői rendszeresen rögzítették megtett lépéseiket, így követve nyomon teljesítőképességük változásait. A gyalogló klub ötlete Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnoktól származik, aki minden séta alkalmával hangsúlyozza, hogy a hosszú és boldog élet titka a mozgás, valamint a kevés, ám annál egészségesebb étel. A jó példa, úgy tűnik, ragadós, hiszen Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár tavaly októberben jelentette be, hogy újbudai mintára országos gyalogló program indul az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóvoltából.

A kerület vezetése ezen túlmenően is elkötelezett abban, hogy minden korosztály sportolási lehetőséghez jusson. A Kerület Hetén zajlott le a Válassz Sportot Újbudán 60 felett programsorozat, amelyen legutóbb közel százan szálltak versenybe – köztük egy 83 éves résztvevő is –, hogy az úszó-, asztalitenisz-, sakk-, futó- és teniszversenyek után elnyerjék az Újbuda legfittebb 60 feletti bajnoka címet.

Az Újbuda 60+ Program legismertebb eleme az Újbuda 60+ Kedvezménykártya, amelynek tulajdonosa kedvezményt kap a programokon való részvételhez, illetve vásárláshoz. A kártyát eddig már közel tizenkilenc ezren vették igénybe, és mostanra egyfajta szimbóluma lett az újbudai időskorúak népes közösségének: a jogosultak csaknem fele használja, az igénylések száma folyamatosan nő, ahogy bővül az elérhető szolgáltatások száma és mértéke. A kedvezménykártya tulajdonosai vásárlási kedvezményeket kaphatnak minden olyan üzletben, ahol az „Idősbarát Vállalkozás – Újbuda” matrica látható.

A programban több mint kétszáz vállalkozás vesz részt, a lista egyre gyarapodik. A kártya emellett ingyenes vagy nagyon kedvezményes részvételi lehetőséget nyújt az Újbuda 60+ mintegy 300 havi programján. Ilyen például a 60+ Színházjáró Program, amelyben ötféle bérlettel lehet megnézni a 2017/2018-as évadban többek között a Vígszínház, a Magyar Operettszínház és természetesen a XI. kerületi Karinthy Színház bizonyos előadásait. Mindezen felül a kártyabirtokosok kedvezményt kapnak a Nyéki Imre Uszodában is. A kedvezménykártyát az önkormányzat az újbudai lakcímkártyával rendelkező, hatvanadik életévüket betöltött kerületi polgároknak biztosítja, ingyen és személyre szólóan.

A kedvezménykártya igénylőlapjához hozzá lehet jutni az Újbuda 60+ Program központjaiban, a Polgármesteri Hivatal recepcióin (1113 Budapest, Zsombolyai utca 4.), a Polgármesteri Hivatal Központi Ügyfélszolgálatán (1113 Budapest, Bocskai út 39–41.). Megtalálható az Újbuda korábbi lapszámaiban, valamint le is tölthető www.idosbarat.ujbuda.hu/kedvezmenykartya linkről.

Önkéntesen egymásért

Az Egészséges és aktív időskor programot azzal a céllal hívták életre, hogy önkéntesek bevonásával újfajta segítőszolgáltatást hozzanak létre. A program Újbuda Önkormányzatának vezetésével, magyar és norvég önkormányzatok, valamint szakmai szervezetek együttműködésével, több mint 400 ezer eurós költségvetésből valósult meg, amelynek 95 százalékát a Norvég Alap fedezte. Az önkéntesektől elsősorban általános emberi segítséget kaphatnak a program résztvevői, ilyen például a felolvasás, a beszélgetés vagy az orvoshoz kísérés. A segítséget térítésmentesen igényelhetik az állandó újbudai lakcímmel rendelkező hatvan év felettiek, telefonos diszpécser közreműködésével. A program sikerességét jelzi, hogy eddig több mint száz önkéntes jelentkezett, aki részben maga is az idősebb korosztályból kerül ki. Így ők is hasznosabbnak érezhetik magukat, aktívabban telnek napjaik. A program nem csupán a konkrét segítségnyújtás miatt hasznos, hanem mert aktivizál, mobilizál és közösséget épít. A szépkorúak és az önkéntesek egyaránt rengeteg pozitív élménnyel és tapasztalattal gazdagodnak, ami mind egyéni, mind össztársadalmi szempontból jobb életminőséget eredményezhet. A feladatért nem jár fizetség, a legtöbben azonban arról számoltak be, hogy „busásan megtérül” az önkéntes tevékenységre fordított idő és energia. Sokan fontosabbnak, hasznosabbnak érzik magukat attól, hogy van kihez szólniuk, tagjai lehetnek egy aktív közösség életének, jó érzéssel tölti el őket a támogató tevékenység, vagy csak egyszerűen sokat jelent nekik a köszönet. A legtöbb idős önkéntes úgy érzi, testben és lélekben is erősödik azáltal, hogy heti néhány órát kortársaival tölthet el.

Nem ez volt az egyetlen nemzetközi együttműködés, amelyben Újbuda Önkormányzata az elmúlt években részt vett, összesen több mint 500 millió forintot költve idősbarát programokra. 2012-ben zárult le a Q-Ageing projekt, amely a közszolgáltatások színvonalának javításával próbált megoldásokat keresni az idősödés problémáira, majd ezt követte a Senior Capital program, amely az ötven felettiek tudásának fejlesztését, gazdasági és társadalmi szerepvállalásuk erősítését célozta.

A kerület vezetése törekszik rá, hogy az időskorúak is minél gyakrabban vehessenek részt ünnepi eseményeken. Ezek közül is kiemelkedik az Idősek Világnapja. Tavaly ez alkalomból a megszokott események mellett két előadáson több mint kétezren élvezhették Mága Zoltán hegedűművész koncertjét, amelyen az Újbuda időseiért címeket is átadták. A Budapest Kongresszusi Központban tartott rendezvény házigazdája Simicskó István országgyűlési képviselő és Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere volt.

Húsvét előtt idén is tojásfestésre invitálja az önkormányzat az általános iskolás gyerekeket, hogy aztán az elkészült műveket – karácsonyhoz hasonlóan – a kerületi szépkorúakhoz juttathassák el. A tojásfestés és a karácsonyfadísz-készítés hagyomány Újbudán, amely a népszokások ápolásán túl a generációk közötti kapcsolatot is erősíti. A diákok tudják, hogy az általuk elkészített díszek, tojások esetenként egyedül élő idős emberekhez jutnak el, így sokszor személyes üzeneteket is fűznek hozzájuk.

Ha már hagyományokról van szó, meg kell említeni két másik eseményt is. Az egyik a Kerület Napjához kapcsolódó Évtizedek Újbudán, illetve az Aranylakodalmasok köszöntése. Ilyenkor a kerület azon polgárait köszöntik, akik hosszú idő óta itt élnek vagy több évtizede kötöttek házasságot. Az évforduló megünneplésén és a fogadalmak megújításán túl a köszöneten van a hangsúly, hiszen mindannyian tevékeny részesei annak, hogy Újbuda ma élhető, folyamatosan fejlődő része a fővárosnak. A másik a kétévente meghirdetett Szenior Ki Mit Tud, ahol a jelentkezők rendszerint tizenkét kategóriában és több fordulóban mérik össze tudásukat. A produkciókat neves művészekből és szakemberekből álló zsűri értékeli, ám mégsem a versengésről szól az esemény. A cél az, hogy megmutassák: hatvanon túl is születhetnek színvonalas műsorszámok, illetve hogy minél többeknek adjon élményt a közösség, a felkészülés.

Jelenleg három helyen, Lágymányoson, Kelenföldön és Gazdagréten tart fenn az önkormányzat kifejezetten az idősek pihenését szolgáló, akadálymentesített és felszerelt parkot, ahol olyan eszközöket használhatnak, amelyek megfelelnek mozgásigényüknek.