Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 30. csütörtök, Pál

Újbudai védőnőt tüntetett ki az egészségügyi miniszter

Újbuda   |   2018, július 2 - 15:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

Pro Sanitate-díjban részesült Kissné Kertai Edit, a Szent Kristóf Szakrendelő területi védőnője, az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenységéért. Az elismerő oklevelet Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár adta át Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából.

Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából adtak át miniszteri elismerő okleveleket az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai munkáért. A Pro Sanitate-díjban Kissné Kertai Edit, a Szent Kristóf Szakrendelő területi védőnője is részesült.

Az ünnepségen Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere tisztelgett a Semmelweis Ignác munkássága előtt, kiemelve a gyermekágyi láz elleni küzdelmet, az orvos szepszissel és antiszepszissel kapcsolatos kutatásait, eredményeit. Semmelweis ugyanis rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók maguk okozták azzal, hogy boncolás után fertőtlenítetlen kézzel vizsgálták a várandósokat, vezették le a szüléseket. Eközben azon klinikán, ahol bábák (akik sosem végeztek boncolást) segítették a szüléseket, harmadannyi esetben fordult elő a vérmérgezés eme speciális fajtája. A klórmész-oldatos kézmosást Semmelweis antiszeptikumként ajánlotta kollégáinak, de tanait kortársai elutasították.

Kásler Miklós miniszter, már hivatalba lépésekor arról beszélt, hogy a kórházi fertőzések megelőzése a legakutabb pont az egészségügyben. A Semmelweis-napi központi ünnepségen bejelentette, hogy elkészült a kórházi fertőzések megelőzésével kapcsolatos miniszteri rendelet, néhány napon belül részleteiben is megismerhető lesz.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Tájékoztatás a tanévkezdő csomagok tartalmáról  

Önkormányzati rendelet alapján minden olyan gyermek tanévkezdő csomagot kap, aki a XI. kerületben önkormányzati fenntartású óvodába újonnan iratkozik be, illetve Újbudán működő állami fenntartású iskolában kezdi meg az 1–4. évfolyamot 2022 szeptemberében.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.