Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. szerda, Miklós

ÚJBUDAI KIRAKÓS - Legyen Ön is helytörténész!

Újbuda   |   2017, november 15 - 10:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Játékra invitáljuk Önt, Kedves Olvasó! Az Újbudai Kirakós keretében szeretnénk, ha az itt élő emberek mutatnák be röviden a XI. kerület értékeit, az otthonuk környékén található érdekes, értékes vagy egyszerűen csak szép épületeket, utcarészleteket, köztéri alkotásokat, parkokat és tereket.

Rövid, maximum 3-4000 karakteres dolgozatokat várunk az akh@ujbuda.hu e-mail címre – a beküldés folyamatos –, amelyek az ujbudaikirakos.blog.hu és a www.facebook.com/ujbudahelytortenete oldalakon lesznek olvashatóak, ahol kommentálni is lehet azokat, illetve a személyes emlékek is megoszthatók. S mint a kirakós játékokban, az apró darabkák előbb-utóbb összeállnak egy képpé, amely jelen esetben Újbudáé, úgy ahogy mi látjuk, akik itt élünk, tanulunk, dolgozunk, gyerekeket nevelünk, kutyát sétáltatunk, vagy egyszerűen csak ücsörgünk egy padon a kedvenc parkunkban.

Szóval, kalandra fel! Mutassuk meg azokat az értékeinket is, amelyek megbújnak a mellékutcákban, vagy a kerület kevésbé frekventált részein találhatóak, hogy mások is tudomást szerezzenek róluk, s alkalomadtán arra járva rácsodálkozhassanak.

Andy Warhol jóslata szerint, a jövőben mindenki híres lesz tizenöt percre. Az Etele Helytörténeti Gyűjtemény szerint viszont mindenkiből lehet helytörténész. Ugyanis a helytörténeti munka nem feltétlenül unalmas. Főleg, ha kutatásunk tárgyához személyesen is kötődünk, az életünk részét képezi.

Mint azt Farkas Zsolt helytörténész is írja: „a helytörténeti kutatások tárgyát általában a várostörténeti vagy építészeti szempontból fontos, kiemelkedő területek képezik. Azonban az emberek többségének a lakása, a hétköznapi élettere ezeken kívül esik… melyek látszólagos szürkesége alatt rengeteg apró érték rejlik.” S ezek az értékek mások számára láthatatlanok maradnak.

Etele Helytörténeti Gyűjtemény