Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Újbudai iskolák a legsportosabbak között

Újbuda   |   2015, november 17 - 14:15
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Budapesti Diáksport Szövetség (BDSZ) és a Főváros közösen tüntette ki az előző tanév legsportosabb fővárosi közép- és általános iskoláit. Ezeknek az intézményeknek a tanulói szerepeltek legeredményesebben a diákolimpiai versenyeken. A legsportosabb 40 iskola közé tartozik az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola valamint a Ciszterci Szent Imre Gimnázium is.

A tavalyi diákolimpián résztvevő 380 iskola közül 200 intézmény nyerte el a Fővárosi Önkormányzat mintegy 14 millió forint értékű sportszervásárlási támogatását. Közülük a legsportosabbak ünnepélyes keretek között vehették át kitűntetésüket egykori magyar olimpikonoktól. Kőbán Rita olimpiai bajnok kajakozó, Kásás Zoltán világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, Nébald György vívó olimpiai bajnok és Kamuti Jenő olimpiai ezüstérmes vívó személyesen köszöntötték egykori iskoláikat a díjazottak között. Az általános iskolás kategóriában a 2014/2015. tanévben a legtöbb pontot a XI. kerületi Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola, a VIII. kerületi Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium és a XXI. kerületi Kazinczy Ferenc Általános Iskola szerezte. A középiskolák közül ugyanebben az időszakban a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium, a XI. kerületi Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium és a X. kerületi Szent László Gimnázium végzett a lista élén.

A Fővárosi Önkormányzat harmadik éve részesíti kiemelt támogatásban a diáksportot és a diákolimpiai versenyrendszert, amelynek hatására a második tanévben 40 százalékkal nőtt a diákok részvétele az egyén- és csapatversenyeken, és a szövetség közel másfélszer több versenyzési lehetőséget tudott biztosítani az iskolák számára. - Önmagában a diáksport megszervezése túlmutat a jövőbeni élsportolók kinevelésén, hiszen a rendszeres sportolás népszerűsítésével és a versenyszellem erősítésével olyan fiatalok nevelkedhetnek, akik az élet különböző területein is megállják majd a helyüket – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

A diákolimpiai versenysorozat záróünnepsége ezzel nem ért véget, a BDSZ december elsején a tűnteti ki a diákolimpiai versenyek első helyezettjeit.

Újbuda