Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Újbudai elképzelést is díjaztak a Városliget tájépítészeti tervpályázaton

Újbuda   |   2016, május 23 - 15:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Eredményesen szerepelt a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karán működő Kertművészeti és Kerttechnikai Tanszék a Városliget újjáépítésére kiírt tájépítészeti pályázaton. A tanszék az intézmény Villányi úti kampuszán található.

A Liget Budapest Projekt keretében meghirdetett tájépítészeti tervpályázat egyik célja volt, hogy bővüljön a zöldfelületek aránya a park teljes rehabilitációjakor. A tervpályázatoknak a Liget átfogó fejlesztését, kerttörténeti értékeinek bemutatását, valamint kortárs szemléletű megközelítését, megtervezését kellett tükrözniük. A Kertművészeti és Kerttechnikai Tanszék tervezőcsapata a tervezés során figyelembe vette az általános tájépítészeti, egységes arculati, tárgytervezési és építészeti szemléletet és kiemelten kezelték a környezethez való illeszkedést, az örökségvédelmi, valamint városképi szempontok érvényesülését, illetve a zöldfelületek és ökológiai elemek tervezési minőségét.

Az eredmény szakmai értékét növeli, hogy az egyetemi hallgatók részvételével készült pályamunka profi mezőnyben, elismert tervezőirodákkal egyenértékű díjazást ért el. A tervanyag olyan alternatív megoldást is tartalmazott, amely a Városligetbe tervezett új múzeumi épületek nélkül javasolja a történeti közpark megújítását. A komplex tervpályázati anyag építész és közlekedéstervező szakértők bevonásával, két hónap alatt, több mint 1000 munkaóra befektetéssel készült el.

A tervezőcsapat:

Vezető tervező: Fekete Albert, okleveles tájépítész mérnök

Tervező tájépítészek: Gecséné Tar Imola, Báthoryné Nagy Ildikó Réka, Sárospataki Máté, Takács Katalin, mindannyian okleveles tájépítész mérnökök

Meghívott külső szakértők: Fiala István építészmérnök, Szegő János közlekedéstervező mérnök
Tájépítész és kertművész MA hallgatók: Barcsay Gergő, Degovics Zsófia, Farkas Levente, Gyenes Flóra, Horváth Csenge, Horváth Veronika, Hulej Miklós, Jánoska Rita Zsófia, Ripszám Eszter, Szabó Ditta, Tislér Dina

Újbuda