Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. kedd, Helga

Újbudai diákok is nyertek a Szabad a vers pályázaton

Újbuda   |   2018, június 1 - 13:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Két újbudai diák is különdíjat kapott a Szabad a vers! országos verspályázaton. Az általános iskola felső tagozatos és középiskolás tanulók újragondolták nagy költőink családhoz köthető, családról, kötődésekről szóló verseit. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága által, a Családok Éve alkalmából meghirdetett pályázatára összesen 254 alkotás érkezett, a díjátadót május 29-én tartották.

A pályázaton döntően az általános iskola felső tagozatosai vettek részt, feladatuk az volt, hogy úgy fogalmazzák át saját szájízük szerint a mondanivalót, ahogy őket ezek az alkotások megszólítják. Legaktívabbak a budapesti és Pest megyei diákok voltak: 36 százalékban ők verseltek az egymillió forintos osztálykirándulásért, de a Baranya megyei és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei nebulók sem hagyták magukat és Erdélyből is érkezett három pályázat.

A 12 átdolgozásra kijelölt alkotás közül toronymagasan József Attila: Mama című versét gondolták újra a legtöbben – a diákok 33 százaléka ezt a költeményt választotta átdolgozandó pályaművének. Mindemellett Arany János: Családi kör, illetve Ady Endre: Őrizem a szemed című verse is nagy népszerűségnek örvendett, míg a legkevesebben Kaffka Margit: Petike című költeményét dolgozták fel.

A beküldött pályaművek közül szakmai zsűri fődíját Horváth Dávid, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium 9. osztályos diákja nyerte Kosztolányi Dezső Lásd, kisfiam ezt mind neked adom most alkotásának újragondolt változatával. A legjobb ötven, előzsűrizett produkcióra a közönség is szavazhatott, ezáltal a közönség fődíját Gosztola Kincső, a Soproni Széchenyi István Gimnázium 7. osztályos tanulója kapta József Attila Mama című versének átiratáért. Mindketten 1 millió forintot érő osztálykirándulás nyertek.

Szakmai különdíjat két újbudai diák is kapott: Uhri Domonkos Farkas, a Kelenvölgyi Általános Iskola tanulója, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum különdíját és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia kiemelt különdíját vehette át, Ambrus Gergely Pál, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanulója pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia különdíját kapta. 

A pályamunkákat itt lehet megtekinteni.