Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 24. péntek, Gábor, Karina

Újbuda segít!

Újbuda   |   2022, március 14 - 08:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata és lakossága azonnal reagált az orosz–ukrán háború miatt kialakult menekültválságra. A Magyarországra érkező gyerekek ingyen étkezhetnek a kerületi intézményekben, a családok ellátását rengeteg adománnyal segítik a kerület lakói (írásunk az 5. oldalon).

Az Ukrajna orosz lerohanása miatt menekülő családok gyermekei ingyen étkezhetnek az újbudai bölcsődékben, óvodákban és iskolákban – döntött a képviselő-testület március 11-i rendkívüli ülésén. – Jelenleg 1000–1500 ukrán vendégmunkás dolgozik a kerületben, hozzátartozóik várhatóan rövid időn belül Újbudán kérnek majd és kapnak segítséget – hangsúlyozta László Imre polgármester. A képviselők egyhangú döntése szerint az önkormányzat az „ideiglenes védelemre jogosult menekülő” családok, illetve az Ukrajnában állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok gyermekeinek egyaránt biztosítja a térítésmentes étkezést. A XI. kerületben átmenetileg otthonra lelő fél és három év közötti gyerekek az Újbudai Bölcsődei Intézmények által nyújtott alternatív napközbeni ellátást, illetve időszakos gyermekfelügyeletet kaphatják.

– Eddig három gyermek számára kérték az óvodai ellátást, négy pedig már lapzártánk idején is a helyi iskolák valamelyikébe járt – mondta Győrffyné Molnár Ilona humánszolgálati igazgató.

A döntés miatt nőnek az önkormányzat kiadásai, ezért a testület módosította az idei költségvetési rendeletet. Ennek értelmében a korábban a járványügyi helyzetre képzett veszélyhelyzeti tartalékból fedezik a háború okozta menekültügyi feladatok költségeit is. A pénzügyi folyamatokról az önkormányzat folyamatosan tájékoztatja a képviselőket.

A vonatkozó 2011-es törvény értelmében a menedékes státuszú kiskorúaknak alanyi jogon jár az óvodai ellátás, illetve a nagyobbak tankötelesek. Az érintettek – beleértve az Ukrajnában állandó lakóhellyel rendelkező és február 24. óta Magyarországra érkező magyar állampolgárok gyermekeit – ugyanolyan óvodai, illetve iskolai nevelésben, oktatásban részesülnek, mint a többi gyerek.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Címkék: