Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. szerda, Ambrus

Újbuda polgármesterének felhívása

Újbuda   |   2021, február 17 - 17:38
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda polgármesterének felhívása

Karácsony Gergely által a napokban indított mozgalom és felhívás az iparűzési adó kapcsán olyan szempontokra is felhívja a figyelmet, amelyre egy ideális országban és helyzetben nem lenne szükség. A főpolgármester azt kéri a budapestiektől, a budapesti cégvezetőktől, hogy idén is fizessék be az iparűzési adót saját településük önkormányzata számára. Kéri, és mondhatom, kérjük ezt azért, mert mint az minden újbudai előtt ismert, a helyi adók megfizetésével társadalmilag nélkülözhetetlen közszolgáltatásokat finanszírozunk. Tesszük ezt az újbudai polgárokkal partnerségben, hiszen közös célunk a közszolgáltatások megújítása. Már nem keresem az okokat, mert könnyen meg is találnám azt az egyet, ami miatt a kormány ilyen helyzetbe hozza az ellenzék vezette önkormányzatokat. A politikai bosszú – hiszen, mint az ismert, Újbuda (szemben például a Fidesz vezette Győrrel vagy Debrecennel) semmiféle kompenzációhoz nem jut.

Hogy az iparűzési adó milyen fontos bevétel egy önkormányzat számára, azt tudhatják azok, akik ideiglenesen elveszítették munkájukat a járvány és az elmaradt kormányzati segítségnyújtás miatt. De Újbuda önkormányzata ott volt nekik. Az iparűzési adó adta meg annak lehetőségét, hogy az újbudai krízistámogatás révén ne essenek ki a társadalomból és a mindennapokból. Ha nincs az iparűzési adó, lakóház-felújítási pályázatokat sem tudnánk kiírni, a társasházak felújítási munkálatait is ebből álljuk. Hogy miért venné el ennek lehetőségét a kerületiektől a kormány? Tudják a válaszom. És az iparűzési adóból fizetjük annak az 1618 intézményi dolgozónak a többletjövedelmét, akik bölcsődékben, óvodákban, szociális intézményeinkben kitartóan gondozzák gyermekeinket, szüleinket, hozzátartozóinkat. Mert Újbuda nem csak a szavak szintjén gyermek- és családbarát. S ha még egy példát írhatok, úgy az iparűzési adóból származó bevétel teheti lehetővé azt is, hogy a XI. kerületi egészségügyi szakrendelő kapacitásait bővíthessük, hogy csak távoli emlék legyen a várólista.

Elfogadva az idei év költségvetését, még pontosabban látjuk 2021 feladatait. Tudható, hogy a forráshiány milyen célok finanszírozását nehezíti meg. Mi nem üres sportlétesítményekre vagy a baráti körök cégeinek kitömésére akarjuk használni az adóbevételeket, hanem az Önök biztonságára, egészségére és elégedettségére.

Idén a megfizetett helyi adóknak tehát különleges értéke van. Most ismét példát, erőt és együttműködést tudunk mutatni. Nem a kormánynak kell bizonyítanunk, hanem meg kell tartanunk Újbudát annak a biztonságos otthonnak, ahova jó visszatérni minden este, ami már reggel úgy hiányzik nekünk, mint a levegő. Újbuda számít Önökre, Önök pedig számíthatnak Újbudára.