Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 6. szerda, Csaba

Újbuda polgármestere feljelentette a Kormányhivatalt

Újbuda   |   2020, június 9 - 14:46Nyomtatóbarát változatSend by email

A hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt tett feljelentést egyelőre ismeretlen tettes ellen László Imre polgármester a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Feljelentette a Kormányhivatalt XI. kerület Újbuda Önkormányzatának képviseletében László Imre polgármester, miután a kerület nem kapta meg a járvány megelőzéséhez, illetve leküzdéséhez szükséges, törvényben biztosított eszközöket, majd a hivatal azok számlával igazolt ellenértékét fizetési felszólítás ellenére sem fizette ki az önkormányzatnak. A hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt tett feljelentést egyelőre ismeretlen tettes ellen adta be a polgármester a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Újbuda a járvány kitörése óta több mint 130 millió forintot költött védekezésre, amelyből már több mint 88 millió forintot fordított maszkok, védőkesztyűk, fertőtlenítő szerek és különböző COVID tesztek beszerzésére. A kerület ebből látta el a szakrendelőkben és alapellátásban résztvevő orvosokat, a szociális ellátásban, óvodákban és bölcsődében dolgozókat, akik a járvány időszakában is dolgoztak, valamint az önkormányzat dolgozóit és az Idősek Házát is, amelyeket veszélyhelyzetben a kormánynak kellett volna.

Az 1997-ben megalkotott egészségügyi törvény alapján született 18/1998-as egészségügyi miniszteri rendelet 41. § (5) bekezdés d) és f) pontja azt írja elő, hogy járvány esetén a Kormányhivatal feladata a gyógyításhoz szükséges eszközök biztosítása, ennek azonban nem tett eleget.

A gyanú szerint a Kormányhivatal azzal szegte meg hivatali kötelességét és követett el hivatali visszaélést, hogy a fertőzés megelőzésének, terjedésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről nem gondoskodott, majd az Önkormányzat jogilag és pénzügyi bizonylatokkal is alátámasztott beszerzéseit tartalmazó 2020. május 19-én kelt fizetési felszólításának sem tett eleget, Kormányhivatal részéről reakció azóta sem érkezett.