Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 26. hétfő, Jusztina

Újbuda polgármestere feljelentette a Kormányhivatalt

Újbuda   |   2020, június 9 - 14:46
Nyomtatóbarát változatSend by email

A hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt tett feljelentést egyelőre ismeretlen tettes ellen László Imre polgármester a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Feljelentette a Kormányhivatalt XI. kerület Újbuda Önkormányzatának képviseletében László Imre polgármester, miután a kerület nem kapta meg a járvány megelőzéséhez, illetve leküzdéséhez szükséges, törvényben biztosított eszközöket, majd a hivatal azok számlával igazolt ellenértékét fizetési felszólítás ellenére sem fizette ki az önkormányzatnak. A hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt tett feljelentést egyelőre ismeretlen tettes ellen adta be a polgármester a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Újbuda a járvány kitörése óta több mint 130 millió forintot költött védekezésre, amelyből már több mint 88 millió forintot fordított maszkok, védőkesztyűk, fertőtlenítő szerek és különböző COVID tesztek beszerzésére. A kerület ebből látta el a szakrendelőkben és alapellátásban résztvevő orvosokat, a szociális ellátásban, óvodákban és bölcsődében dolgozókat, akik a járvány időszakában is dolgoztak, valamint az önkormányzat dolgozóit és az Idősek Házát is, amelyeket veszélyhelyzetben a kormánynak kellett volna.

Az 1997-ben megalkotott egészségügyi törvény alapján született 18/1998-as egészségügyi miniszteri rendelet 41. § (5) bekezdés d) és f) pontja azt írja elő, hogy járvány esetén a Kormányhivatal feladata a gyógyításhoz szükséges eszközök biztosítása, ennek azonban nem tett eleget.

A gyanú szerint a Kormányhivatal azzal szegte meg hivatali kötelességét és követett el hivatali visszaélést, hogy a fertőzés megelőzésének, terjedésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről nem gondoskodott, majd az Önkormányzat jogilag és pénzügyi bizonylatokkal is alátámasztott beszerzéseit tartalmazó 2020. május 19-én kelt fizetési felszólításának sem tett eleget, Kormányhivatal részéről reakció azóta sem érkezett.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiss & Go – biztonságos érkezés  

Kiss & Go táblák segítik a szülőket a Bikszádi utcában, az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola előtt, illetve az Ercsi utcában, az Újbudai Mogyoróskert Bölcsőde előtt. Az intézmények vezetőivel közösen kialakított rendszer célja, hogy gyorsítsa a reggeli és a délutáni forgalmat, rendszerezze, illetve biztonságosabbá tegye a közlekedést a gyerekektől nyüzsgő helyszíneken.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.