Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Újbuda orvosai: virtuális vizit

Újbuda   |   2020, május 8 - 10:54Nyomtatóbarát változatSend by email

A szakma által elfogadott hatékony vakcina még nincs, a koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelemben messze még a győzelem. Ezért is fontos a védekezés, az egymásra figyelés. Négy szakembert kérdeztünk járványügyi veszélyekről, feladatokról és lehetséges megoldásokról. Abban mindannyian egyetértenek, hogy rengeteg múlik az egyéni felelősségvállaláson és nagyon sokat köszönhetünk az önkormányzatok segítségnyújtásának.

Az emberek fegyelmezettségének köszönhetők az eredmények

Falus Ferenc tüdőgyógyászt, korábbi országos tisztifőorvost arról kérdeztük, lát-e arra esélyt, hogy belátható időn belül lesz olyan vakcina, amely egyrészt megvéd a vírustól, másrészt nem veszélyezteti túlzottan azok egészségét, akik megkapják az oltást. A szakember szerint a vakcina előállításának csak az első és legegyszerűbb szakasza lesz az oltóanyag megtalálása. Sokkal komplikáltabb és időigényesebb meggyőződni arról, hogy az veszélytelen is, és nincsenek súlyosabb hatásai, mint magának a vírusnak. Olyan védőoltás kell, amely akkor sem okoz komolyabb mellékhatásokat egyetlenegyszer sem, ha egymillió ember kapja meg. – Az én véleményem szerint a legjobb forgatókönyv alapján is leghamarabb körülbelül jövő nyáron lesz ilyen vakcina – mondta a szakember. – Oltóanyag lehet hamarabb, a kipróbálások elkezdődhetnek, ám hogy tömegesen hozzá lehessen férni, az nem várható egy éven belül. Egyelőre arról sincs fogalmunk, hogy ezt a bizonyos oltóanyagot, amely tényleg hatásos és kockázatmentes, milyen technológiával lehet majd előállítani – tette hozzá.

– Jelenleg kétféle kísérlet zajlik – számolt be a tüdőgyógyász. Az egyikben azokat a gyógyszereket vizsgálják át, amelyek már engedélyezettek, a gyártásuk megengedett és hozzáférhető. A másik módszer, hogy olyan vegyületeket keresnek, amelyek a vírus tüdőben való kötődését gátolják. Arra a kérdésre, nem áll-e fenn annak a veszélye, hogy a nagy sietség miatt olyan vakcina kerül forgalomba, ami többet árt, mint használ, a szakember válasza az, hogy ennek a kockázatnak ki vagyunk téve. – Ez nem újdonság, hiszen számos olyan gyógyszerről tudunk, amelyet évek vagy évtizedek múltán kellett kivonni a forgalomból, mert kiderült, hogy túl nagyok a mellékhatásai. Minden új hatóanyag esetében fennáll ez a kockázat – hangsúlyozta az egykori tisztifőorvos.

Falus doktor szerint a magyarországi megbetegedések száma azt tükrözi, hogy nagyon hatékony az emberek fegyelmezettsége: távolságot tartanak, maszkot hordanak, otthon maradnak. Ennek köszönhető, hogy a korlátozó intézkedéseket enyhíteni lehet. Ezt azonban csak nagyon lassan és fokozatosan szabad megtenni, folyamatosan figyelni kell a megbetegedések számának alakulását, és ehhez viszonyítva kell meghozni a mindenkori intézkedéseket.

Egy járványt nem a csúcsponton kell megfogni, hanem csírájában

Komáromi Zoltán háziorvos nem derűlátó a védekezést illetően. Szerinte ahhoz, hogy hathatós lehessen a vírus elleni harc, három fő feltételnek kell teljesülnie. Az első, hogy a háziorvosok biztonsággal felismerjék a betegséget. – Úgy gondolom, ebben a kérdésben az orvosok maximálisan felkészültek, a szaktudással nincs probléma – hangsúlyozta Komáromi doktor. – A másik fontos kérdés viszont, hogy mennyire vagyunk alkalmasak a munkára felszerelés, infrastruktúra terén. Itt már nagyobb bajok vannak. Járványügyi vészhelyzet van, ahol a kormány feladata ellátni a háziorvosokat védőfelszerelésekkel, tesztekkel, a mintavételhez szükséges eszközökkel. Szintén az államnak kellene biztosítani, hogy a vírushelyzettel kapcsolatos információk, vizsgálati anyagok bekerüljenek a laboratóriumokba, és az eredmények visszakerüljenek a háziorvosokhoz. Ebből azonban sajnos semmi sem valósul meg – hívta fel a figyelmet a háziorvos.

– Az állam ezelőtt másfél hónappal fejenként ötven sebészi maszkot és három FFP1-es maszkot adott a háziorvosoknak, ezek egyike sem fejt ki semmiféle szűrőhatást, használatukkal a doktorok védtelenek. Gyakorlatilag ötvenhárom védekezésre alkalmatlan maszkot kaptunk – mondta Komáromi Zoltán. – Pedig állítólag az állam raktárai már zsúfolva vannak megfelelő maszkokkal, védőruhákkal, pajzsokkal, felszerelésekkel. De mi, háziorvosok ebből semmit sem láttunk, arra való hivatkozással, hogy mi nem találkozunk betegekkel. Hogyne találkoznánk?! Épp az a legnagyobb veszély, hogy valaki úgy is megfertőződhet a vírussal, hogy nem is tud róla, eltelik egy-két hét, semmi tünete nincs, viszont addigra már tizenöt-húsz embert megfertőzött. Mi olyan hasfájós, reumatikus, szívbeteg, cukorbeteg embereket látunk el nap mint nap, akiknek nincsenek járványos tüneteik, ám lehet, hogy ott bujkál bennük a vírus. Ha nem megfelelő védőfelszerelésben vizsgáljuk őket, akkor könnyen elkaphatjuk, és a következő páciensnél esetleg már mi adjuk tovább – fűzte hozzá.

– Egy járványt nem a csúcson kell megfogni, hanem csírájában – emelte ki Komáromi Zoltán. – Az önkormányzatok megpróbálnak segíteni, olykor erejükön felül. Több önkormányzattal is beszéltem az elmúlt napokban, a XI. kerület mellett a VI. és VII. kerülettel is. Mindenki gyakorlatilag az önkormányzati pénzből beszerzett teszteket várja, hogy legalább a saját dolgozóikat és az idősotthonban lakókat rendszeresen tudják szűrni. Nagyon szurkolok, hogy ezek a beszerzések sikeresek legyenek, és nagyon szurkolok azért is, hogy az önkormányzatok erre fordított költségeit az állam, ha most nem is, de később megtérítse – mondta.

A betegek érdekében elővigyázatos volt a fertőzött orvos

Dorogi Gábor XI. kerületi háziorvos egyike azoknak, akiket megfertőzőtt a koronavírus. Szerencséje volt, viszonylag enyhe tünetekkel vészelte át, és már meggyógyult. Újra rendel, ám ehhez két hét karanténra és három negatív tesztre volt szükség, valamint szigorú szakmai szabályoknak kellett megfelelni.

Mint mesélte, először akkor kezdett gyanakodni, amikor észrevette, hogy nem érzi az ízeket és az illatokat. – Pár nappal a tünetek jelentkezése előtt olvastam egy szakmai cikket arról, hogy egyes esetekben az ízlelés, illetve a szaglás elvesztése a legelső tünet. Rá két vagy három napra a vacsoránál feltűnt, hogy nem érzem az ízeket, és ez másnap reggel sem változott. Két-három óra múlva hőemelkedésem is lett. Mivel az egészségügyben, betegekkel dolgozom, természetesen nagyon körültekintőnek kell lennem, ezért azonnal bementem a Szent László Kórházba. Be is igazolódott a gyanúm, pozitív lett a tesztem – mondta.

Dorogi doktornak nem voltak nagyon súlyos tünetei, de azért jött a többi is: izomfájdalom, gyengeség, hőemelkedés. Pár nap után szinte teljesen tünetmentes lett, aztán kezdődött minden elölről. – Már örültem, hogy meggyógyultam, ennyi volt a betegség, amikor újrakezdődött. Izomfájdalom, egy kis hőemelkedés, levertség. És ez ismétlődött többször is. Legalább kétszer-háromszor hittem azt, hogy már vége, amikor újra jelentkeztek. De mire lejárt a kéthetes karantén, a tünetek elmúltak, és többé nem is jöttek vissza – mesélte a háziorvos.

Az otthoni karantén Dorogi doktor egész családjára vonatkozott, annál is inkább, mivel felesége – akinek másfél hónappal korábban volt gerincműtétje – szintén megfertőződött. Tizennyolc esztendős gyermekük azonban nem kapta el a vírust, noha egy fedél alatt él velük. Ő a jelek szerint azon kevesek közé tartozik, akik immunisak a koronavírusra.

Arra még a szakemberek sem tudják a választ, miként lehetséges, hogy a lakosság 15–20 százaléka nem érzékeny erre a vírusra. – Néhány hete mindenki engem sajnált, mert megfertőződtem, most meg mindenki engem irigyel – mondta derűsen Dorogi doktor. – Egy két lábon járó vakcina vagyok, tele antitesttel, legalábbis az orvostudomány mai állása szerint. Bár sokan megkérdőjelezik, hogy aki már egyszer kigyógyult a betegségből, az újra nem kapja el. Amit viszont biztosan tudni lehet, hogy vannak általános tünetek. A három nagyon súlyos: a magas láz, a nehézlégzés és a száraz köhögés – foglalja össze a gyógyult háziorvos. – Ezek már mindenki előtt ismertek, ám vannak olyanok is, amelyek kevésbé gyakoriak, de fontos odafigyelni rájuk. Például az izomfájdalom, a felsőlégúti hurutos tünetek és az íz-, illetve szagérzékelés tompulása. A kezelésben a paracetamol készítményeket ajánlják a szakemberek általános láz- és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatásuk miatt, illetve egyes szakmai cikkek antibiotikum-kúrát is javasolnak, megelőzendő a tüdőgyulladást, a szövődményeket. Vitamint érdemes fogyasztani, de mértékkel, mert bizonyos szakmai nézetek szerint például a túl sok C-vitamin akár kedvezhet is a vírus kapcsolódásának – tette hozzá Dorogi Gábor.

Még csak most jön a neheze

Lehoczky Péter, a Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatója szerint a járvány alakulásában még csak most jön a neheze. Ezért fontos, hogy legyen még energia otthon maradni és figyelni egymásra. – Viseljünk maszkot, védjük embertársainkat – hangsúlyozta a főigazgató.

– Mi mindenkit arra biztatunk, ha a már meglévő betegsége rosszabbodik, telefonáljon a háziorvosnak, vagy ide, hozzánk. Ha baj van, segítünk – hangsúlyozta Lehoczky Péter. A korábbi körülbelül 3500 helyett most mintegy 400 beteg fordul meg naponta a szakrendelőben. De várható, hogy ez a szám nőni fog, hiszen, ahogy a főigazgató fogalmaz, nem csak a koronavírus van a világon. – A betegeket gyógyítani kell. És továbbra is komoly gondot okoz a védőfelszerelés hiánya – mutatott rá Lehoczky doktor. – Úgy gondolom, a kormány feladata lett volna gondoskodni a felszerelésekről, annál is inkább, mert bizonyos eszközök beszerzése államközi megállapodásokhoz kötött, tehát mi az állam segítsége nélkül nem is tudunk hozzájutni ezekhez. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy felszerelték a kórházakat. Nekünk azonban itt, a szakrendelőben, valamint háziorvosainknak a kerületben, nem jutott a védőfelszerelésekből. Magunknak kellett beszerezni önkormányzati segítséggel. Jelenleg 25 millió forintot tudtunk erre fordítani, de további 40 milliót engedélyezett az önkormányzat. Így a kerület támogatásával időben fel tudtunk készülni már a járvány előtt is, és most is kellőképp fel vagyunk készülve – hangsúlyozta a szakember. – Felvettük a kapcsolatot a szociális hálózattal, az idősek otthonával, megkérdeztük őket, mire van szükség. A szociális intézményekben dolgozó munkatársainkat is el tudtuk látni most már olyan speciális maszkkal, az FFP2-vel, amelyik megvédi őket a vírussal szemben. Higiénés főorvosunk az idősek otthonában a szociális gondozói részen tartott továbbképzést, mire kell figyelni, hogy az idős embereket védjék, és közben az ápolók se fertőződjenek meg. Megtörtént a tesztelés is az idősotthonban. Mondanom sem kell, hogy ezeket a teszteket is mi magunk szereztük be, állami segítség nélkül.

– Önkormányzati segítséggel tehát mindenkit le tudtak tesztelni, a dolgozókat és a bentlakók egyaránt – emelte ki a főigazgató, aki szerint még legalább másfél hónap nehéz időszak áll előttünk a járványban. Azt javasolja, továbbra is maradjon energiánk arra, hogy védjük egymást és magunkat, mindenki hordjon maszkot, gumikesztyűt, és csak akkor mozduljon ki otthonról, ha nagyon muszáj.

A maszkhordásról

Komáromi Zoltán:

„Ez egy járvány, cseppfertőzéssel terjed, ha a lehető legkevesebb időt töltöm közösségben, vásárlással, ha használom a kézfertőtlenítőt, ha maszkot viselek más emberek jelenlétében, akkor védem a többi embert.”

Falus Ferenc:

„Az, hogy Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere elrendelte a kötelező maszkhasználatot, az egyik legfontosabb intézkedése volt az országnak. A főpolgármester ebben az ügyben példamutatóan járt el. A fertőzést és a tömeges megbetegedést úgy lehet gátolni, hogy akik nem tudják magukról, hogy fertőzőttek, azok ne fertőzhessenek meg másokat.”

Lehoczky Péter:

„Még most jön a neheze, úgyhogy kell még energia a türelemre és odafigyelésre. Mindenki hordjon maszkot és gumikesztyűt!”

Újbuda