Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Újbuda ismét leteszteli a bölcsődei, óvodai dolgozókat

Újbuda   |   2021, április 14 - 13:40
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az április 19-ére előírt intézménynyitás előtt a héten egy kerületi magánegészségügyi intézmény felajánlása révén lehetősége van az önkormányzatnak arra, hogy 580 bölcsődei és óvodai dolgozót ingyenesen leteszteljenek a nyitás előtt.

Ez nagy segítség ahhoz, hogy a kerületben élő családok biztonságban tudhassák gyermekeiket az intézményekben, amíg a szülők dolgoznak.
Újbuda Önkormányzata tavaly novemberben is elvégezte a fenntartásában működő óvodák valamennyi dolgozójának szűrését.
A járvány terjedésének megfékezése érdekében a szülők is sokat tehetnek azzal, ha gyakorolják a gyerekekkel a helyes kézmosást, a nyitás előtt játékosan átveszik velük, mire kell vigyázni a csoportban (nem tüsszögünk, köhögünk a másikra, zsebkendő helyes használata stb.). A váltóruhákat érdemes gyakrabban mosni, és a gyerekek által az intézményekbe bevitt játékokat is fontos tisztán tartani. Vigyázzunk egymásra!
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.