Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 29. csütörtök, Mihály

Újbuda is része az Idegenvezetői Világnapnak

Újbuda   |   2015, február 17 - 15:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbudai helyszínek is lesznek az Idegenvezetői Világnap rendezvényei között. Az esemény keretében budapesti idegenvezetők mutatják be a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődőknek február 19 és 22. között. A részvétel a programok többségén ingyenes.

1985-ben az Idegenvezetők Világszövetségének Egyesülete (WFTGA) első találkozóján
született a gondolat, hogy február utolsó vasárnapja legyen az Idegenvezetők Világnapja. Az első megemlékezésre 1990-ben került sor 15 ország részvételével. A programcélja az volt, hogy ne csak külföldi vendégeknek, hanem a hazai érdeklődőknek is tartsanak ingyenes vezetéseket, melyben felhívják a figyelmet az idegenvezetők szakmai felkészültségére, értékteremtő és közvetítő munkájára.

A budapesti idegenvezetők szinte a kezdetektől csatlakoztak az eseményhez, amely mára több napos programmá nőtte ki magát. Ezeken a napokon az idegenvezetők társadalmi munkában mutatják be fővárosunkat, varázsolják a hétköznapokban oly sokat rótt utcákat emberközelivé, megmutatva múltját és jelenét, kultúráját és értékeit. Az esemény során számtalan múzeum és intézmény nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt és egyre többen csatlakoznak érdekes attrakciókkal, lehetővé téve a betekintést a város rejtett kincseibe.

A vasárnapi központi események helyszíne ezúttal is a Bálna Bevásárlóközpont lesz. Innen indulnak a térítésmentesen, de előzetes regisztrációval igénybe vehető városnéző buszok, városnéző hajók, valamint a kerekesszékkel közlekedők számára szervezett, speciális autóbuszos túrák. A részletes program a www.bkik.hu oldalon érhető el.

Újbuda

Nagy Zsolt (archív)

foto:Nagy Zsolt (archív)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Szégyenfolt marad a kelenföldi indóház  

Egyelőre nem születik újjá a lepusztult kelenföldi indóház, miután „Budapest-Kelenföld vasútállomás volt felvételi épületének átalakítása és felújítása” bekerült a kormány által elhalasztásra, illetve átütemezésre ítélt állami beruházások közé.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.