Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. kedd, Adorján, Adrián

Újbuda is nyer a budapesti távfűtési rendszer korszerűsítésével

Újbuda   |   2014, december 2 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Csaknem félmillió háztartás fizethet kevesebbet a távfűtésért a Főtáv és az Alpiq közös beruházásának köszönhetően. A lakótelepeket összekötő vezetékek kiépítésével létrejön egy egységes dél-budapesti hálózat, amely megteremti a verseny lehetőségét a hőtermelő erőművek között. A projekt költsége 18 milliárd forint.

A Főtáv Zrt. és az Alpiq Csepeli Vállalatcsoport aláírt egy fejlesztési megállapodást, amely jelentős mértékben hozzájárul a budapesti távhőszolgáltatás versenyképességének és energetikai hatékonyságának javításához. A két vállalat összesen több mint 18 milliárd forintot költ a beruházásra 2016-ban és 2017-ben – ebből 15,7 milliárd forintot a Főtáv Zrt. finanszíroz 50 százalékban főként Európai Uniós forrásból, 3 milliárdot pedig az Alpiq Zrt. biztosít saját tőkéből. Az Alpiq ezen felül 2019-ig további 4,3 milliárd forintot fordít a projekthez részben kapcsolódó környezetvédelmi fejlesztésekre is.
Újbuda is nyer a budapesti távfűtési rendszer korszerűsítésével
A beruházás magában foglalja a Csepel II Erőmű korszerűsítését és hőtermelő kapacitásának bővítését, valamint a fővárosi távhő-szigeteket összekötő kooperációs vezetékek megépítését. A fejlesztés nyomán összekapcsolódnak a jelenleg egymástól függetlenül fűtött lakótelepek a dél-pesti és a dél-budai régióban. A helyi erőművek monopolhelyzete megszűnik, hiszen egy adott régiót távolabbról is lehet majd fűteni, így versenyhelyzet áll elő a hőtermelők között, és a hatékonyabban megtermelt, olcsóbb hő nagyobb arányban hasznosulhat a fővárosi távhő portfólióban. Ennek eredményeként nem csak a négy érintett budapesti kerületben, Csepelen, Pesterzsébeten, Kelenföldön és Kispesten juthat olcsóbb hőforráshoz a lakótelepeken élő 300 000 ember, hanem a teljes fővárosban gazdaságosabbá válik a távfűtés. A rendszer várhatóan a 2017/2018-as fűtési szezonban kezdheti meg kereskedelmi üzemét.

Újbuda