Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. szerda, Miklós

Újbuda élen jár a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában

Újbuda   |   2015, szeptember 3 - 13:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az elmúlt évek intézkedései áttörést hoztak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában, a 2012-ben elindított reformok eredményesek voltak - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Budapesten, egy szakmai fórumon.

Czibere Károly a KézenFogva Alapítvány 11. kerületben tartott kerekasztal-beszélgetésén megjegyezte azt is, hogy az eredmények ellenére lehetnek bizonyos területek, amelyeket erősíteni kell, vagy ahol változtatni kell, ezért fontos meghallgatni a szakma véleményét is.

Az államtitkár kiemelte: az elmúlt öt évben - a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően - kétszer annyi megváltozott munkaképességű tudott dolgozni, mint korábban. Az intézkedések között említette a rehabilitációs kártyát, amelynek köszönhetően a munkaadók a kártyával foglalkoztatottak után kedvezményeket vehetnek igénybe, és amelyet a jövőben még több jogosulthoz szeretnének eljuttatni, illetve a 2014 decemberében folyósított egyszeri, több mint 2,5 milliárd forint értékű támogatást, amelyet a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató akkreditált cégek a munkakörülmények javítására, eszközeik fejlesztésére fordíthattak, és amelyet a jövőben is szeretnének meghirdetni.

Popovics Réka, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese úgy fogalmazott, 2012-ben egy egységesítési folyamat indult el, amely a mai napig zajlik, és amelynél fontosak a rendszeres, apróbb finomítások.

Bernáth Ildikó, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nkft. szakmapolitikai koordinációs testületének elnöke bemutatta a Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV) projektet, amelynek az volt a célja, hogy a már dolgozó megváltozott munkaképességűeket képezzék tovább. Hozzátette, a csaknem ötmilliárd forintból megvalósuló, októberben záruló program mind Magyarországon, mind Európában egyedülálló, hiszen eddig elsősorban munkanélkülieknek indultak képzések. A projektnek köszönhetően három állami cég - a FŐKEFE, KÉZMŰ, ERFO - 116 telephelyén, több mint ötezer megváltozott munkaképességű dolgozó kapott képzést - emelte ki.

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása Újbudának is fontos. Az alapítványokkal való együttműködésen túl saját céget is fenntart az önkormányzat (Újbuda Prizma Nonprofit Kft.), amelyen keresztül több száz fogyatékkal élő kerületinek biztosít munkát és megélhetést – mondta Molnár László alpolgármester. Hozzátette: a hivatal dolgozói között is egyre több a megváltozott munkaképességű szakember.

A KézenFogva Alapítvány kezdeményezésére létrejött programon elhangzott, hogy az alapítvány az elmúlt két évben több mint 50 megváltozott munkaképességű embert helyezett el tartósan a nyílt munkaerőpiacon. Az alapítvány szakemberei szerint a legrosszabb helyzetben a pszichiátriai betegek, illetve a vakok vannak, ők találnak legnehezebben munkát.

Újbuda / MTI