Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Újbuda az innováció hazája

Újbuda   |   2017, november 27 - 12:48
Nyomtatóbarát változatSend by email

Innovatív sörcsap, okos fogkefe, régi, mégis modern rádió és korszerű vércukormérő kifejlesztésért dolgozó fiatal vállalkozók nyerték az idei Újbudai Hallgatói Startup Pályázatot (ÚHSP).

Az Újbudai Hallgatói Startup Pályázaton 35 év alatti, a XI. kerületben tanuló vagy az önkormányzattal együttműködő egyetemek, főiskolák hallgatói indulhattak egyénileg vagy maximum öt fős csoportban. A nyertesek 1-1 millió forinthoz és egy év ingyenes mentoráláshoz jutottak.

Kerékgyártó Gábor főszervező, önkormányzati képviselő szerint Újbuda az innováció hazája, ahol sok egyetem van és hosszú távon is megéri, ha a hallgatók itt maradnak. – A kerületben ezért is helyeznek nagy hangsúlyt az innovációra, és a polgármester a fiatal vállalkozókat külön segíti - mondta. Úgy véli, számos olyan vállalkozás van a kerületben, amely a sikeres pályázatnak és a mentor programnak köszönhetően máris hírnévre tett szert és piacképes vállalkozássá nőtte ki magát. Közéjük sorolta a HandinScan és a Sybrillo fejlesztői csapatát is.
Idén az egyik legjobb ötlettel a Beeready csapata rukkolt elő. Egy automatizált sörcsapot dolgoztak ki, amellyel egyszerre négy korsó sört lehet csapolni - tudtuk meg Bedőcs Barnabás fejlesztő gépészmérnöktől.
A zsűri a vállalkozások megvalósíthatóságát, a cég piacképességét, növekedési potenciálját, versenyképességét vette figyelembe a benyújtott pályázatok, és a beszámolók alapján - mondta Magyar Dániel, az ELTE Innováció Központjának elnöke. A zsűri tiszteletbeli elnöke és a pályázat ötletgazdája Hoffmann Tamás polgármester és Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője volt.

Nyertes pályázatok projektjei

BeeReady terméke egy olyan automatizált sörcsapoló gép, amely egyidejűleg

képes több korsó sör lecsapolására.

A DiabTrend egy “okos” vércukorszint felügyeleti alkalmazás, egy intelligens asszisztens, amely a gépi tanuló algoritmusok technológiájának segítségével képes a felhasználó diabéteszes naplóját analizálni és megtanulni az egyénre jellemző sajátosságokat.

A CAREonix olyan intelligens fogkefét fejlesztett, amely infravörös tartományban a

fogszövetet átvilágítva képes a röntgenhez hasonló módon képet készíteni a fogazatról, majd ezeket a fogkefében lévő WiFi modul a terméktulajdonos felhasználóhoz kötve elküldi egy központi adatbázisba, ahol az applikációba regisztráltak hozzáférhetnek.

YKON Bluetooth Radio Solutions - régi elektroncsöves és tranzisztoros rádiókat alakít át bluetooth hangszórókká - lehetőséget teremtve arra, hogy ezek a design-és technikatörténeti emlékek visszakerülhessenek a hétköznapi életbe a bluetooth technológia segítségével. A vállalkozás terméke maga az átalakított bluetooth rádió, valamint szolgáltatása az előre elkészített és eladásra kínált rádiók mellett az egyedi igények kielégítése.

T. K.