Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 24. péntek, Iván

Újbuda az ingatlanfejlesztés középpontjában

Újbuda   |   2017, április 5 - 12:16
Nyomtatóbarát változatSend by email

A múlt évben jelentős fordulat következett be a lakáspiacon, aminek alapja az volt, hogy sikerült tartós növekedési pályára állítani a gazdaságot. Ez magával hozta a hitelezés újraindulását, a megtakarítások növekedését, emellett fennmaradt az alacsony kamatok időszaka, ami hozzá járult ahhoz, hogy a megtakarítások új lehetőségeket keressenek – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a Figyelő című hetilap Aktuális trendek a magyar ingatlanpiacon című konferenciáján.

A pénzügyi és gazdasági környezet mellett a kiszámítható gazdasági folyamatok is elősegítették a jelenleg zajló ingatlanpiaci “robbanást”, ugyanakkor a találkozón a szakértők arra figyelmeztettek, hogy 2018-ig látnak előre, a 2019–2020-as periódus még nem igazán tiszta. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy az irodapiaci és lakásfejlesztések, amelyek most elindultak (elindulnak) sikeresek lesznek, hiszen a korábbi időszakban mondhatni semmi nem történt az építőiparban. Úgy értékelték, a bankok is visszatértek a piacra, úgymond proaktívakká váltak, vagyis nemcsak az igényeket követve hiteleznek, hanem igényt is teremtenek saját forrásaik lekötésére, vagyis kedvező finanszírozási formákat dolgoznak ki. Annyiban azonban eltér a mostani időszak a 2008-as válság előttitől, hogy a bankok nem szeretnek spekulatív fejlesztéseket hitelezni. Olyan beruházásra, amely nincs “megágyazva”, nem mutatkozik rá a fejlesztés megkezdése előtt valós igény, nem adnak pénzt a hitelintézetek.

A kerületek és a főváros vonzerejéről a polgármesterek beszéltek. Hoffmann Tamás, Újbuda vezetője a Buda Part, a Lágymányosi-öbölben épülő iroda- és lakóingatlan-fejlesztés fontosságáról beszélt. A beruházás elősegíti a kerület déli irányba futó öt kilométeres partszakasza mentén álló ipari területeinek megújulását és új arculatot ad a környéknek. Megemlítette, a városvezetésnek jelenleg abban van felelőssége, hogy a beruházásokhoz megfelelő infrastruktúrát, szociális intézményredszert passzítson (például óvoda, bölcsőde, orvosi rendelő). Hangsúlyozta, a kerületben zajlik a főváros legtöbb lakás-, illetve irodaépítése. Budapest fejlődési iránya Dél-Buda felé mutat, így rendkívül lényeges a közösségi közlekedés további fejlesztése, mint például a fonódó2 villamoshálózat. Ugyancsak létfontosságú lenne a Galvani híd beruházás megvalósulása.

H. Gy.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.