Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Újbuda a méhnyakrák-megelőzés mellett kampányolt

Újbuda   |   2016, január 24 - 02:25
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén január 23-30. között tartják az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet, melyhez kapcsolódóan a Mályvavirág Alapítvány csaknem 70 településen szervez felvilágosító rendezvényeket. A tizedik alkalommal induló esemény fő témája a prevenció.

A prevencióról szóló hét üzenete, hogy egyetlen nőnek sem szabadna meghalnia méhnyakrákban, hiszen a betegség közel 100 százalékban megelőzhető. - A méhnyakszűrés és a HPV elleni védőoltás együttesen jelentik a legbiztosabb védelmet – mondta Koiss Róbert nőgyógyász, onkológus a programsorozat budapesti rendezvényén, az Allee Bevásárlóközpontban. A kerületben élő szakorvos a vizsgálatok fontosságát hangsúlyozva hozzátette, a HPV-fertőzés szexuális úton terjedő betegség, a méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák. Megelőzéséhez a hagyományos sejtkenet-mintavétel és a HPV DNS vizsgálat együtt nyújt lehetőséget, alkalmazásukkal a méhnyakrák kialakulásának lehetősége közel nullára csökkenthető. Ugyanakkor a betegség előrehaladott stádiumaiban alkalmazott, legmodernebb biológiai terápiás lehetőségek a kemoterápiához képest eltérően hatnak a daganatos sejtekre és a betegek szervezete is jobban tolerálja ezeket.

Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében: mintegy 30 ezren vesztik életüket évente, azaz minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban, illetve minden esztendőben 60 ezer új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak. Magyarországon európai viszonylatban is súlyos a helyzet: hazánkban évente mintegy 1000-1200 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak és közel félezer halálesetért tehető felelőssé a betegség. Az Európai Unióban csupán Romániában és a Balti államokban kedvezőtlenebbek a statisztikák.

Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítávny alapító elnökénél is diagnosztizálták korábban a méhnyakrákot. Betegségéből felépülve elhatározta, hogy segít sorstársainak, erőt ad nekik a küzdelemhez. Ezért alapítványával évek óta aktívan kampányol a megelőzés mellett.

A lakosság mindezek ellenére sincs tisztában a HPV veszélyeivel: a magyarok közel harmada nem is hallott még róla, sokan pedig úgy gondolják, felnőtt korban már nem tehetnek semmit a megelőzésért. - A lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága is messze elmarad a nyugat-európai átlagtól, a behívottak kis százaléka vesz részt évente a szervezett szűrővizsgálatokon – mondta Király Nóra alpolgármester.

A Mályvavirág Alapítvány megelőzési hetének kezdő napján, január 23-án egész napos programsorozat várta a látogatókat az Allee-ban. Az eseményen Parádi Orsolya grafikus művész óriás kifestőjével és a Csodák Palotája interaktív játékaival hívták fel figyelmet a méhnyakrák megelőzésére.

T.K.