Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

Újabb húsz dél-budai villamosmegálló lesz akadálymentes

Újbuda   |   2016, augusztus 15 - 12:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Augusztus 28-tól újabb 20 dél-budai megállót korszerűsítenek Budapesten. Hasonlóan a nyár végéig átépülő Fehérvári úti és Bartók Béla úti peronokhoz, az Alkotás, Budaörsi és Villányi úti villamosok megállóhelyei is akadálymentesek lesznek október közepére. A beruházás miatt ismét változik a budai villamosok közlekedése, az aktuális forgalmi rend itt érhető el.

Ősz végéig összesen 55 dél-budai villamosmegállót korszerűsítenek az Alkotás utcában, a Bartók Béla úton, a Budaörsi úton, a Fehérvári úton és a Villányi úton. Augusztus 27-éig lezajlik a Bartók Béla úton és a Fehérvári úton átépített peronok műszaki átadása és átvétele, ezt követően indulhat az utasforgalom, de január végéig a megállókban még új esőbeállót, padokat, szemeteseket helyeznek el, útépítési, forgalomtechnikai és környezetrendezési munkákat végeznek.

Az augusztus 28-ától várhatóan október közepéig átépítik az Alkotás utcában, a Budaörsi úton és a Villányi úton elhelyezkedő villamosmegállóhelyek peronjait. Az új CAF villamosok beszerzéséhez kapcsolódik emellett azok járműkarbantartó üzeme, a Budafoki kocsiszín átalakítása, amely várhatóan 2017 áprilisáig tart.

Az új peronok egységesen 26 centiméter magasak és legalább 36 méter hosszúak lesznek. Az átépítéssel egy időben egyéb kiegészítő munkákat is elvégeznek. Egyes peronok környezetében megnövelik a zöldfelületet, valamint új esőbeállót, padokat, szemetest helyeznek el. Az érintett villamosvonal-szakaszok egy részén elvégzik a szükséges vágány-, valamint felsővezeték-karbantartási, illetve a villamosok üzembiztonságát fokozó földkábel-építési munkákat. Az Albertfalva kitérő közelében elbontják a használaton kívüli végállomást, átépítik a vágányokat, új kitérőt építenek. Több helyszínen átépülnek a kijelölt gyalogos-átkelők, a Déli pályaudvarnál új zebrát létesítenek, illetve felújítják a Fehérvári utat a Lecke utca és a Csurgói út közötti szakaszon.

A fejlesztés által a budai fonódó villamoshálózat déli szakaszán, a Fehérvári úton és a Bartók Béla úton valamennyi villamosmegállóhely-peron átépül, emellett a BKV felújította a leromlott műszaki állapotú Bartók Béla úti villamospálya Móricz Zsigmond körtér – Szent Gellért tér közötti szakaszát is. A Budafok kocsiszín felújításához kapcsolódóan is vágányépítést végeznek.

Augusztus 28-ától újra a teljes, illetve eredeti útvonalán közlekedik a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 48-as, a 49-es, az 56-os és az 56A villamos. A többi budai villamosvonal közlekedése várhatóan október közepéig az Alkotás utcai, a Budaörsi úti és a Villányi úti megállóhelyi peronok korszerűsítése miatt az alábbiak szerint változik:

- A 17-es villamos a Bécsi út/Vörösvári út és a Savoya Park között közlekedik, azonban az Alkotás utca–Villányi úti vonalszakasz helyett a Krisztina körúton keresztül, hasonlóan az 56-os és az 56A villamoshoz. Az Alkotás utca–Villányi út útvonalon pótlóbusz közlekedik 61-es jelzéssel a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér között.

- Az 59-es és az 59A helyett az 59B jelzésű villamos közlekedik teljes üzemidőben Hűvösvölgy és a Márton Áron tér között.

- A 61-es villamos rövidített útvonalon jár majd Hűvösvölgy és a Széll Kálmán tér M között, kizárólag hétköznap a reggeli csúcsidőszakban. Az Alkotás utca – Villányi úti vonalszakaszon a már említett 61-es pótlóbusz viszi az utasokat.

- A Széll Kálmán téren áthelyezik a 21-es, 21A és a 102-es autóbuszok végállomását.

Újbuda