Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 24. péntek, Gábor, Karina

Újabb díjat nyert Újbuda Önkormányzata

Újbuda   |   2016, május 13 - 09:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

Közlekedésbiztonsági Díjat kapott Újbuda Önkormányzata a Közlekedési Kultúra Napján, május 11-én a Művészetek Palotájában tartott országos rendezvényen. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium „Önkormányzatok a települések közlekedésbiztonságának növeléséért” címmel indított pályázati program elismerését Molnár László alpolgármester vette át.

– A tolerancia és a tisztelet kell, hogy meghatározza a mindennapokat a közlekedésben – mondta Tasó László, az NFM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. Egyúttal bejelentette, kezdeményezték, hogy május 14-ét a Közlekedési Kultúra Napjává nyilvánítsák. A tavaly indult programhoz 93 önkormányzat csatlakozott eddig, mintegy kétmillió ember képviseletében.

Az eseményen részt vett Pusztai Zsófia, az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője. Elmondta, az ENSZ tavaly szeptemberben elfogadott fenntartható fejlődési céljainak egyik fontos átfogó területe a közlekedésbiztonság. Azt szeretnék elérni, hogy 2020-ra 50 százalékkal csökkenjen a halálos közlekedési balesetek száma. Kiemelte, bár történt javulás 2010 és 2013 között, így is 85 ezer ember veszíti életét közlekedési balesetek során évente Európában.

– Újbuda az ország ötödik legnagyobb városrésze ennek megfelelő átmenő forgalommal, ezért a város vezetésének kiemelt figyelmet kell fordítania a közlekedési balesetek megelőzésére – fogalmazott Molnár László alpolgármester, aki egyben átvette az elnyert elismerést is. Ennek a célnak az elérése érdekében együttműködési megállapodás született a XI. kerületi rendőrkapitánysággal és a Közlekedéstudományi Intézettel, hogy együtt dolgozzák ki azt a stratégiát és intézkedési tervet, amely a különböző célcsoportokra koncentrálva elősegíti, hogy biztonságosabb legyen a közlekedés Újbudán. Molnár László szerint ennek köszönhetően megalapozott szakmai program mentén haladhat az önkormányzat.

Az óvodákban mobil- és épített szabadtéri KRESZ-parkok, valamint a pedagógusoknak szervezett szakmai továbbképzések segítik, hogy a gyerekek közlekedésismeretei megbízhatóak legyenek. Az Élet Úton Programhoz való csatlakozás, illetve a kerületi polgárőrökkel és más szakmai szervezetekkel kiépített szoros kapcsolat szintén a biztonságérzet növelését, a közlekedési ismeretek bővítését és a helyi közösségek aktivitásának növelését célozza.

A Közlekedésbiztonsági Díj nem csupán egy szakmai elismerés. Kétmillió forint pénzjutalmat és társszervezetek által biztosított közlekedésbiztonsági programok lebonyolítását is elnyerte az önkormányzat. Molnár László abban bízik, hogy az elkövetkező hónapokban zajló kampány hatására kevesebb lesz a baleset. A május 11-én zajló tematikus napot és a kampányt az NFM fővédnöksége és a Nemzeti Közlekedési Hatóság védnöksége alatt a Közlekedéstudományi Egyesület koordinálta.

H. L.