Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 28. szerda, Elemér

Újabb 200 ultrahangos vizsgálat

Újbuda   |   2021, október 27 - 09:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata magas szintű járóbeteg-szakrendelést üzemeltet, amely azonban az érvényes állami finanszírozás mellett jelentős diagnosztikai deficittel küzd, ezért a Szent Kristóf Szakrendelőben 2020 elejére több százra nőtt az ultrahangos vizsgálatra várakozók száma.

Annak érdekében, hogy ez a tarthatatlan állapot megszűnjön, az önkormányzat 2020 februárjában 400 ultrahangos vizsgálatot vásárolt olyan magánegészségügyi szolgáltatónál, amely kellő kapacitással rendelkezik erre.
A Covid-lezárások okán a teljes keretet nem tudták maradéktalanul felhasználni, de idén októberben – a szerződést újranyitva – lehetőség nyílt a megmaradt 64 vizsgálat elvégzésére, be lehetett hívni a várólistán szereplő kerületi lakosokat.
Most, a várólisták további csökkentése érdekében, újabb 200 alkalomra köt szerződést Újbuda, vizsgálatonként 15 ezer forintos költséggel, összesen 3 millió forint értékben.
László Imre polgármester az első szerződés megkötésekor így nyilatkozott lapunknak: „Akkor lehet a leghatékonyabban eljárni minden betegség esetében, ha időben történik meg a diagnózis felállítása, nem engedhetjük meg, hogy több hónapot kelljen várni egy-egy vizsgálatra. Azt szoktam mondani, várakozó beteg van, várakozó betegség nincsen. Egy későn kezelt betegség komoly következményekkel, akár romló gyógyulási esélyekkel is járhat”.