Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Új védőnői központ létesül Újbudán

Újbuda   |   2018, augusztus 17 - 09:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

A XI. kerületbe az utóbbi években – az ingatlanfejlesztéseknek is köszönhetően – egyre több fiatal költözik, és évről évre több kisgyermek születik. Az önkormányzat és a fenntartása alatt álló intézmények igyekeznek megfelelni az igényeknek. Ennek jegyében adják át hamarosan Gazdagréten az új védőnői központot is.

– Egy területi védőnő átlagosan 200 gyermeket tud ellátni – mondta lapunknak a Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatója, dr. Kóti Tamás. A gyermeklétszám emelkedése már korábban szükségessé tette a védőnői körzetek számának növelését. Az új körzetekből kettő a gazdagréti területet érinti, hiszen itt is mind több a kisgyerek. A jogszabályok is megkövetelik, hogy a területi védőnőkre csak a megengedett számú gyermek ellátása jusson, hiszen túlterhelten, rossz körülmények között nem tudnának jól és precízen felelősségteljes munkát végezni.

A megnövekedett igényeknek a jelenlegi védőnői szolgálat már nem tud megfelelő módon, kulturált feltételekkel eleget tenni, ezért volt szükség az újbudai intézményrendszer kibővítésére, hogy nagyobb alapterületen láthassák el feladatukat a védőnők. A Gazdagréten, a Csíki-hegyek utcában létesülő új központban a jelenleg a Vahot utcaihoz tartozó gazdagréti területeket ellátó védőnők is elhelyezést nyernek, így nem kell majd a kerület távolabbi részébe utazniuk a kismamáknak és a kisgyerekeknek. Az átköltözés nyomán a Gazdagréti tér 5. szám alatt található házi gyermekorvosi rendelő várója is kibővülhet. (Itt ugyanis két részre kellett osztani a betegvárót, hogy a háziorvoshoz, illetve a védőnői ellátásra érkezők külön helyiségben várakozhassanak.)

Dr. Kóti Tamástól azt is megtudtuk, hogy a védőnői munka az elmúlt esztendőben jelentős változáson ment át. A közelmúltban százéves fennállását ünneplő, hungarikummá nyilvánított szolgálatnál még szigorúbb szabályokat vezettek be a családok érdekében. Megnőtt például az első hónaptól a hetedik életévig terjedő korosztályos szűrések száma, a védőnőket jobban bevonják a prevenciós tevékenységbe. A szakmai változások szorosabb kapcsolatot igényelnek a családok és a védőnők között, akiknek a munkáját korszerű informatikai rendszerrel is segítik. Hamarosan táblagépekkel mehetnek a családokhoz, így lehetővé válik, hogy az adminisztrációt már helyben elvégezzék, a szükséges adatok lekérdezésével együtt.

Az új védőnői szolgálat a Csíki-hegyek utcában, az Újbuda Televízió régi stúdiójának épületében lesz, közel a jelenlegi helyhez. Itt már az összes Gazdagrétet, Sashegyet és környékét ellátó területi védőnőnek helyet tudnak adni új, minőségi környezetben. A Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatója úgy véli, a környék kisgyermekes családjai meg lesznek elégedve az új helyszínnel, hiszen a váróhelyiségek és a rendelők kialakításánál is ügyeltek arra, hogy megfelelő színvonalú körülményeket teremtsenek az ellátottaknak. A Szent Kristóf Szakrendelő védőnői pedig továbbra is mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a családok minden támogatást megkapjanak a gyerekek harmonikus fejlődéséhez.

Az átalakítási munkálatok ütemterv szerint haladnak, így még ebben az évben elkészül az új gazdagréti védőnői szolgálat épülete. A főigazgató elmondta, hogy amint megkapják a felújított létesítményt, megkezdik a költözést, ezt követően a rendelések, tanácsadások, szűrések is elindulnak majd. Az épület funkcióváltásához szükséges átalakításokat Újbuda Önkormányzata finanszírozza, ami nagy segítség volt a Szent Kristóf Szakrendelő védőnői szolgálatának ahhoz, hogy a lehető legrövidebb időn belül új helyszínen fogadhassák az újbudai babákat és szüleiket.

(D. B. S.)