Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. szombat, Vilmos

Új tornatermet kapott az Őrmezei Általános Iskola

Újbuda   |   2016, szeptember 1 - 12:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több száz elsős kezdte meg általános iskolai tanulmányait Újbudán. Az Őrmezei Általános Iskola legfiatalabb diákjai is beültek az iskolapadba, elindultak azon az úton, ami felkészíti őket az ÉLETRE.

Goethe gondolataival engedte útjára az elsős kisdiákokat Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője az Őrmezei Általános Iskola ünnepélyes megnyitóján. „A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak” - idézte a költőt, hozzátéve, Újbuda politikusai azért tesznek meg mindent, hogy ezek a szárnyak minél erősebbek lehessenek. Simicskó István az ünnepélyes tanévnyitón Újbuda országgyűlési képviselőjeként például minden őrmezei gyermeket meghívott a Hadtörténeti Múzeumba. Azt is elmondta, Újbudán jó gyereknek lenni, és ezért olyan támogatási formák is vannak, amelyek más kerületekben nem. Ilyen például az alsó tagozatosoknak összeállított iskolakezdési csomag, amelyre idén 9,5 millió forintot fordított Újbuda.
Simicskó István hangsúlyozta, hogy nemcsak a tanév indul most újra, a városrész születésnapját is ünnepeljük, amelyet hagyományosan az Őrmezei Általános Iskola megnyitásától lehet számítani. Ez pedig kereken 40 éve történt, 1976 szeptemberében. „Az egykor itt ácsorgó, trapéznadrágos kisfiúk és térdzoknis kislányok ma már a pályaválasztáson gondolkodó diákok szülei, az akkor pályakezdő pedagógusok a nyugdíjig hátralévő hónapokat számolgatják”. A most jelen lévő gyerekek pedig nem a mellettük álló diszkrét szórakoztatásával vannak elfoglalva, hanem jó eséllyel titokban az okos telefonjukat nyomkodják. A honvédelmi miniszter számára a legfontosabb, az ahogy Őrmező változott. Jó 40 éve a semmiből épült fel ez a városrész. Az ide költözők nem ismerték egymást, mégis hihetetlenül gyorsan olyan erős és összetartó közösséget alakítottak ki, amely egész Budapesten ritkaságnak számít. Mivel a városrésznek nem volt múltja, az itt élők a jelenre építettek, és régi szokások híján maguk teremtettek hagyományokat. Egy település mindig annyira otthonos, amennyire a benne lakók azt azzá teszik. Az itt élő emberek szorgalma, tudása és lakóhelyének szeretete méltán tette Őrmezőt az egyik legélhetőbb városrésszé.
„És ezek nem üres szavak” - emelte ki! Nemrégiben derült ki egy összesítésből, hogy milyen előkelő helyen szerepelnek Újbuda városrészei a családbarát környék-indexben. Ez az összetett mutató Budapest 191 városrészét elemezte és hasonlította össze, számos szempont szerint a zöldövezettől kezdve az intézményi ellátottságig, egy család otthonvásárlásával kapcsolatos elvárásaihoz, igényeihez mérten. Ezen a listán Őrmező a harmadik helyen áll, ami a legelőkelőbb a kerületben – zárta beszédét Simicskó István. Ezt követően a miniszter Hoffmann Tamás polgármesterrel együtt átadta az iskolakezdési csomagot. A kicsik vidáman járultak a két városatyához, volt olyan kisfiú, aki egy öleléssel hálálta meg az ajándékot.
Hoffmann Tamás hangsúlyozta, a kerület vezetése számára is mozgalmas lesz az idei tanévkezdet. Az elmúlt években az oktatási reformmal összefüggésben minden tanévre jutott valami újdonság. Idén csaknem 60 új tankerületi központot hoznak létre és novemberben fejeződik be az iskolák állami átvétele az önkormányzatoktól. Az önkormányzat mindig is igyekezett stabil hátteret biztosítani az iskolák működtetéséhez: a kerület szinte erőn felül költ arra, hogy a gyerekek méltó körülmények között tanulhassanak és sportolhassanak; csak ebben az évben 250 millió forintot fordított az iskolák felújítására 16 intézményben, nyolcban a 10 millió forintot is meghaladta a végösszeg. intézményeket újított fel, okos tantermeket alakítottak ki, javította a diáksport feltételeit. Az őrmezei iskolában például a tanévnyitó napján adták át a megújult tornatermet. A helyiségre ráfért a renoválás, esős időben beázott, a padló elöregedett. Most faborítást kapott, a nyílászárókat pedig kicserélték – mondta a tornaterem avatásán Junghausz Rajmund kerületi képviselő.
Az új tornateremre az iskola igazgatónője is büszke volt. Az általános iskola fejlesztése azonban nem áll meg itt. Nagyné Malicsek Ágnes kiemelte, hogy az intézményben ettől az évtől új típusú nyelvoktatásban lehet része a gyerekeknek, ami a követelmények számon kérhetőségét is hatékonyabbá teszi.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.