Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 16. kedd, Valter

Új tanév: jubileumok és tehetséggondozás

Újbuda   |   2018, augusztus 30 - 10:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szeptember 3-án, hétfőn reggel ismét megszólalnak az iskolai csengők. A kerületi intézményekben mozgalmas hónapok következnek: van, ahol jubileumra készülnek, van, ahol már ünnepelnek ebben a tanévben. A tanításon kívüli tevékenységekkel sokszor a továbbtanulást is megkönnyítik a diákoknak.

A Bartók Béla úti Gárdonyi Géza Általános Iskola az ország 3585 alapfokú intézménye közül a legjobb eredményű iskolák listáján a 13., a stabilan jól teljesítőként a 319. helyet kapta a www.legjobbiskola.hu összesítésében. – Idén 64 gyerek kezdi meg a tanévet, az elsősöknek két osztályt indítunk – mondta el lapunknak Homolay Károly igazgató. – Az iskola gyerek-, szülő- és pedagógusbarát, a túljelentkezés többszörös volt – tette hozzá. A diákok továbbtanulási lehetőségeit erősíti, hogy az ELTE Idegennyelvű Központjának köszönhetően sok gárdonyis állami nyelvvizsgával ballaghat el. A tanórákon kívüli programok a tehetséggondozást helyezik előtérbe, a Gárdonyi 130 fős kórusa a legnagyobb a kerületben.
Újbuda hírnevét öregbíti az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola is, amely tíz éve viseli az aranylabdás „Fekete Párduc” nevét. – A Budai Sport Általános Iskola 2008-ban zárta le a fennmaradásért folytatott hétéves küzdelmet – emlékeztetett Kis Mihály igazgató. – Ehhez „kellett egy név is”, amelyet a képviselő-testület teljes konszenzussal megszavazott. Grosics Gyula 2001-től a Kölyök Aranycsapat Közhasznú Alapítvány elnöke volt, és sokat segített tanácsaival – hangsúlyozta az igazgató. Az új tanévben felkészülnek az intézmény fennállásának 50. évfordulójára, amelyet egy év múlva ünnepelnek. Folytatódik a Grosics-modell, a „jól tanuló, jól sportoló, angolul jól kommunikáló” elképzelés megvalósítása, és a tantestület továbbképzése is: az Erasmus+ program részeként tíz tanár fejlesztheti külföldön angoltudását, illetve nyelvtanítási módszereit. Az Erasmus K2 projektben pedig tíz 7–8. osztályos tanuló indul útnak: a résztvevők egy általuk választott helyi probléma megoldását mutatják be hat országban. A grosicsosok a „Sportolj, ne kütyüzz!!!” témát célozzák meg. Az idei tanévben hét-nyolc sportágban erősítik a gyerekek a helyi egyesületeket. A célok közt szerepel az is, hogy tíz nyolcadikos közül legalább négy B2 középfokú nyelvvizsgával köszönjön el a Grosicstól.
A József Attila Gimnázium idén ünnepli 70. születésnapját. A korábbi kerek évfordulókon több százan vettek részt, köztük olyan volt diákok, mint Jordán Tamás. A gimnázium nem csak jó továbbtanulási mutatóiról ismert: az önkormányzat jóvoltából két éve okostanteremmel is bővült.
Az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskolában idén is négyféle osztály indul. A humán-reál osztályokban a matematika és az anyanyelv oktatására helyezik a hangsúlyt. A nagy hagyományokkal bíró zenei képzést a művészeti irányultságú osztályokban kiemelt óraszámban egészítik ki. Az idegen nyelv-reál osztályokban a nyelvoktatásra, a reál-informatika szakokon az informatikára és emelt óraszámban a matematikára fókuszálnak. Délutánonként pedig diákszínpad, modern­tánc és énekkar várja a tanulókat. Az iskolában működő Petőfi Musical Stúdióban az elsősöktől a nyolcadikosokig mindenki kibontakozhat.


(T. K.)