Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Új magángimnázium indul szeptemberben a Villányi úton

Újbuda   |   2015, június 18 - 11:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szeptembertől a Villányi úton, a korábbi Vállalkozási Főiskola épületében indul gimnázium a Zsolnai módszerre építve. Az ilyen pedagógiai elképzelést alkalmazó iskolákban a gyerekeket nem tökéletlen felnőttnek, hanem gyereknek tekintik. Az intézmény vezetője azt ígéri, az iskolában minden tanuló képességeinek megfelelően fejlődhet.

Szeptembertől a Villányi út 11-13. számú épület negyedik emeletén (a teljes, ezer négyzetméteres szintet birtokba véve) kezdi meg működését a tehetségfejlesztő általános magániskola és magángimnázium. Az első tanévben két hetedikes és két kilencedikes osztály indul. Ez utóbbiak egyikében a négyosztályos gimnázium tanmenete szerint oktatják a gyerekeket; a másik azonban nulladik évfolyam lesz. Vagyis az oda járó gyerekek az első évben csak nyelvet tanulnak, ezt követően kezdik a négyéves középiskolát, ami így összesen öt évig tart. Ez bővül felmenő rendszerben 13 osztályra. A felvételi folyamatos, de főként a nyári szünetben, elsősorban augusztus végén várják az érdeklődést.

A Zsolnai József nevével fémjelzett Értékközvetítő és Képességfejlesztő Pedagógia (ÉKP) szerint 24 általános iskola és három középiskola működik az országban. A program gazdája egy várpalotai iskola, a módszer lényege pedig a differenciált képességfejlesztésen alapszik. Ez a gyakorlatban azt jelenti például, hogy a harminc fős osztályok tanulói csoportokra bontva tanulnak és minden tantárgynál a képességeik alapján kerülnek a számukra leginkább megfelelő csoportba. - A legszélesebb értelemben szeretnénk megtalálni a tehetségeket, a matematikától kezdve a készségtárgyakon át például a jó szervezőképességig – mondja Deák Istvánné. Várják továbbá a most induló gimnáziumba az integrált oktatásra alkalmas sajátos nevelési igényű (SNI) fiatalokat is. Azokat, akik az általános iskolában még többé-kevésbé jól megállták a helyüket, de a középiskolák többsége nincs felkészülve a fogadásukra.
Valamennyi évfolyamon lesz alapfokú művészeti (zene, színjátszás és tánc) oktatás és szakirányként válaszható majd a képzőművészet is. A további szakirány lesz a dráma, az informatika és a közgazdasági ismeret.

A várpalotai iskola 2011-ben Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet kapott a Magyar Géniusz Integrált Tehetség program keretében, amit három évenként kell megújítani és ez 2014-ben megtörtént.

A tandíj várhatóan havonta 50 ezer forint lezs, de egyösszegű befizetésnél kéthónapnyi kedvezményt, illetve testvérkedvezményt is ígérnek. A kiemelkedően teljesítő tanulók ösztöndíjat kapnak, ami a befizetett összeg 10 százaléka.

Bővebben:

http://ktm-ujbuda.hu/

http://ktm-varpalota.hu/