Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 28. szerda, Elemér

Új korszak jöhet az ingatlanpiacon

Újbuda   |   2020, július 9 - 10:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

A jövőben szigorúbban szabályozzák a rövid távú lakáskiadást, várhatóan 120 napos időlimit léphet életbe. A tervezett új előírások miatt hibrid megoldás lehet, hogy 8-9 hónapig ugyanaz a bérlő, a nyári főszezonban pedig turisták lakják majd a kiadásra szánt ingatlanok egy részét - derül ki az ingatlan.com közleményéből.

Új korszakba jöhet a magyarországi, azon belül is a budapesti albérletpiacon. A még nem elfogadott tervek szerint 120 napos időlimit vonatkozna a rövidtávra kiadott lakásokra. - Egyelőre az sem tisztázott, hogy területileg mely településeket érintik majd az új szabályok, de a kormányzati tájékoztatás szerint az önkormányzatok dönthetnek majd a korlátozásokról - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A rövid távú lakáskiadás a koronavírus-járvány miatt visszaszorult, az albérletkínálat jelentősen megnőtt, a korábban lakáshotelként működő ingatlanok is szabaddá váltak Budapesten. Július elején 4799 magánszemélyek által hirdetett fővárosi lakás várt bérlőre, a közvetítők kínálatával együtt több mint 10 ezres volt az állomány. Ez 39 és 25 százalékos növekedést jelent a járvány előtti helyzethez képest.

A rövid távú lakáskiadás korlátozása miatt a befektetők várhatóan hosszabb távra keresnek majd bérlőt. A megnövekedett kínálat miatt már eddig is csökkentek az átlagos bérleti díjak Budapesten. Ráadásul a napokban megjelent kormányhatározat szerint a rozsdaövezetekben építendő bérlakásokat áfamentesen adhatják majd bérbe a vállalkozók, ami hosszabb távon is alacsonyabb szinten tarthatja a bérleti díjakat Az ingatlan.com szakértője szerint a lakások csökkenő jövedelemtermelő képessége miatt a befektetési céllal vásárolt ingatlanok is kevesebbet érnek majd. Ez pedig kevesebb befektetőt csábíthat az ingatlanpiacra, aminek következtében a budapesti lakásárak is csökkenésnek indulhatnak.

- Egyre több jel mutat abba az irányba, hogy új korszak jön, és az elmúlt öt évben megfigyelt lakásdrágulás után 2021 az árcsökkenés éve lehet a budapesti ingatlanpiacon. Ahogy 2015-ben a fővárosi lakásárrobbanás a belvárosból indult, úgy a lakásárcsökkenés is a belső kerületekből gyűrűzhet ki a többi városrészbe – mondta Balogh László.

Szerinte a rövid távú lakáskiadás korlátozása egy új modellt is hozhat: megjelenhetnek a hibrid lakások. Vagyis hosszabb és rövidebb időre is ki lesznek adva az ingatlanok. Például a tanév alatt diákok akár kedvezményesebb bérleti díjakon megkaphatják a lakásokat, annak fejében, hogy a nyári főszezonban a tulajdonos kiadja turistáknak ugyanazt a lakást. Azt, hogy ez a megoldás életképes-e, csak a részletszabályok megjelenése után lehet megmondani. Mindenesetre elképzelhetőnek tűnik ez a fajta hasznosítás a nyereség maximalizálása érdekében – véli.

A hibrid lakások megjelenése miatt az albérletpiaci szezon is átalakulhat: a szokásos július végi és augusztus eleji keresleti és kínálati csúcs helyett, nyáron és ősszel több hullámban kereshetik majd következő otthonukat a diákok.