Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. szerda, Ambrus

Új építési szabályzat léphet életbe Kelenvölgyben

Újbuda   |   2020, december 11 - 10:35
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Kelenvölgyben élők régóta várják az új építési szabályzatot, amely feloldja a lakóingatlanokkal kapcsolatos változtatási tilalmat, de biztosítja, hogy a kertvárosi környezetben ne épülhessenek oda nem illő épületek, lakóparkok. Az új szabályzat elfogadásának menetéről és jelenlegi állásáról Bába Szilvia önkormányzati képviselő tájékoztatta lapunkat.

– A Kerületi Építési Szabályzat 8-as üteme a változtatásokkal, módosításokkal együtt végre életbe léphet – mondta el Bába Szilvia. – Amikor ez megtörténik, Péterhegyen, Kelenvölgyben és Albertfalva 8-as ütemhez tartozó részein újra lehet építkezni, felújítani – tette hozzá a képviselő.

A változtatási tilalmat 2019-ben azért rendelte el az önkormányzat, mert a kelenvölgyi polgárokat zavarta városrészük egyre fokozódó beépítettsége, szerették volna megőrizni a barátságos, családias, kertvárosi környezetet. A régi építési szabályzat ezt nem tudta garantálni, ezért a lakossággal folyamatosan egyeztetve az önkormányzat kidolgozta az újat.

– Személyesen egyeztettünk, a járvány kitörése után online fórumon folytattuk a diskurzust arról, hogy az itt élők milyen változtatásokat, módosításokat szeretnének látni az új építési szabályzatban – számolt be lapunknak Bába Szilvia. – Az önkormányzat építési osztálya feldolgozta ezeket a hasznos meglátásokat, javaslatokat, megválaszolták a felmerülő kérdéseket, majd a Kelenvölgyi Polgárok Körének elnökével és az építési osztály vezetőjével közösen is megbeszéltük a részleteket. A hivatal munkatársai elküldték a városvezetésnek az így megalkotott új szabályzatot. László Imre polgármester a gazdasági bizottság tagjainak javaslatát figyelembe véve dönteni fog, hogy ezt a szabályzatot elküldhessük az állami főépítésznek, akinek 21 nap áll a rendelkezésére, hogy véleményezze és elküldje észrevételeit. Ezután Újbuda polgármestere meg tudja hozni a döntést arról, hogy az új szabályzat életbe léphessen. Ez 2021. január közepére várható, és utána megszűnik a változtatási tilalom az érintett városrészekben – emelte ki az önkormányzati képviselő.

D.B.S.