Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. szombat, Ipoly

Új alpolgármestereket választott a képviselő-testület

Újbuda   |   2019, október 31 - 13:47
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda képviselő-testülete László Imre polgármester kezdeményezésére rendkívüli ülést tartott október 31-én. Megalakultak az új frakciók és bizottságok, megválasztották az alpolgármestereket és tanácsnokokat, és egy fővárosi terület elővásárlásával kapcsolatban is döntött a testület.

Napirend előtt László Imre polgármester tájékoztatást adott a képviselő-testület frakcióinak megalakításáról. A Fidesz–KDNP frakciót Hoffmann Tamás vezeti, tagja Molnár László, Nagyné Antal Anikó, Csernus László, Jankó István, Junghausz Rajmund és Szabó László. Az MSZP–Párbeszéd frakcióvezetője Görög András, tagja Barabás Richárd, Budai Miklós, Keller Zsolt és Tóth Márton. A Momentum Mozgalom frakcióját Daám Alexandra vezeti, tagja Bedő Dávid, Németh Gyöngyvér Valéria, Orosz Anna és Erhardt Attila. A DK-frakciót Varga Gergő irányítja, tagja Bakai-Nagy Zita, Bács Márton, László Imre és Rádi Károly. Frakcióval nem rendelkező képviselő Bába Szilvia (Jobbik), Kreitler-Sas Máté (LMP) és Novák Előd (Mi Hazánk).

A napirend elején megtárgyalták a képviselők a testület szervezeti és működési szabályzatának módosítását. László Imre polgármester kiemelte: a hatékony vezetést a korábbi gyakorlattól eltérően nem két, hanem négy alpolgármester segítségével kívánja megvalósítani. Titkos szavazással, minősített többséggel a testület megválasztotta Bakai-Nagy Zitát Újbuda polgármesterének általános helyettesévé, és szintén alpolgármesterként dolgozik november 1-jétől Orosz Anna, Barabás Richárd és Hintsch György.

Az alpolgármesterek eskütétele után felálltak az új bizottságok. November 1-jei hatállyal létrejött a környezet- és klímavédelmi bizottság Kreitler-Sas Máté elnökletével, a kulturális és köznevelési bizottság Görög András elnökletével, a gazdasági bizottság Erhardt Attila elnökletével, a jogi és közbeszerzési bizottság Bács Márton elnökletével, a pénzügyi és költségvetési bizottság Keller Zsolt elnökletével, valamint a szociális és egészségügyi bizottság Bába Szilvia elnökletével. A testület megszavazta, hogy a vagyonnyilatkozatot és átláthatóságot ellenőrző bizottságban Nagyné Antal Anikó helyét Molnár László foglalja el.

Döntés született a tanácsnokok személyéről is. A képviselők a demokratikus innovációért felelős tanácsnoknak Németh Gyöngyvér Valériát, egyházügyi tanácsnoknak Molnár Lászlót, ifjúsági tanácsnoknak Daám Alexandrát, informatikai tanácsnoknak Görög Andrást, a jövő nemzedék tanácsnokának Tóth Mártont, közbiztonsági tanácsnoknak Varga Gergőt, lakásügyi tanácsnoknak Junghausz Rajmundot, nemzetiségi tanácsnoknak Csernus Lászlót, sport- és szabadidő tanácsnoknak Bedő Dávidot, társadalmi felelősségvállalással foglalkozó tanácsnoknak Rádi Károlyt, városüzemeltetési és városfejlesztési tanácsnoknak pedig Budai Miklóst választották.

Utolsó napirendi pontként döntött a testület arról, hogy az önkormányzat nem kíván élni a Balatoni út 756/16 helyrajzi számú építési terület elővásárlási jogával. A fővárosi tulajdonban lévő ingatlanra a Futureal tett ajánlatot, a beruházó elképzelései szerint parkolóházat szeretne itt építeni.

(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.