Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Udvarhelyi Zsuzsanna festményei a Gellértben

Újbuda   |   2016, október 10 - 15:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Magyar Fürdőkultúra Napján, október 8-án mutatta be alkotásait Udvarhelyi Zsuzsanna a Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda aulájában. A szecesszió egyik jelentős kortárs képviselőjének Zsud-Aqua című kiállítása december 15-ig látható.

A Magyar Fürdőkultúra Napjához - melyet október második szombatján tartanak - a Magyar Fürdőszövetség külön kampányt szervez, melynek célja a több ezer éves fürdőkultúra hazai gyökereinek és értékeinek megismertetése. Ehhez kapcsolódik Udvarhelyi Zsuzsanna (Zsud) - legújabb témájaként - a vizet, a fürdőzést idéző, eddig nem látható alkotásainak bemutatása Újbuda és a főváros egyik legszebb szecessziós épületében. A zártkörű, de sajtó nyilvános eseményen Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a víz mindenki életében különböző és különleges jelentéssel bír.

A Zsud-Aqua kiállítást Kriston Gitka népművész nyitotta meg. Értékelésében elmondta: „Udvarhelyi Zsuzsanna festményei könnyedén belesimulnak, de érzelmességükkel ki is emelkednek a század eleji fürdő impozáns tereiből. Zsud alkotásai a szépséget, a harmóniát, az élet kimeríthetetlen változatosságát és célszerűségét fejezik ki elsősorban. Nem akar megbotránkoztatni, elriasztani, netán sokkolni. Nem keresi öncélúan a sötét, komor és elnehezítő pillanatokat ábrázolásaiban. A sajátos festői világban megjelenő alakok egy-egy érzés, élethelyzet, markáns gondolat leképeződései, amelyeket az emberi viszonyok váltanak ki belőle. Lehet egy futó pillantás, egy idegen ember sóhaja, egy hozzá közel álló személy legbensőbb titka, amely megihleti. A festmények ezáltal nem realista portrék, a valóságot teljes hűséggel megjelenítő csendéletek, hanem szimbolikus, emocionális ábrázolások, egy-egy sors letisztított jelképeként. Elvesztve valódi portré jellegüket alkalmassá válnak arra, hogy bármelyikünk világát szimbolizálják.”

A vendégek Nagy Orsolya, valamint az 1988-ban létrehozott NOS Collection divatbemutatóját is láthatták. Céljuk, hogy a klasszikus, nemesen egyszerű vonalvezetésű, különleges anyagú ruhák viselői újra nőiesek, sikkesek és stílusosak legyenek. Ezt tükrözi a víz ihlette, legújabb őszi-téli kollekció is.

Udvarhelyi Zsuzsanna festményeit december 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

A művészről bővebben itt lehet tájékozódni:

http://www.udvarhelyi.com/

https://www.facebook.com/Zsud-342530075839688/?ref=br_rs

Ny. M.