Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Tűz ütött ki a Szent Imre kórházban, egy ember meghalt

Újbuda   |   2022, január 23 - 12:39
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kigyulladt a Szent Imre Kórház vasárnap reggel, a tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, és kora délelőttre eloltották a lángokat. A tűz keletkezési okát a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelenleg is vizsgálja. Elsősorban a füst miatt 56 beteget kellett áthelyezni, egy nő életét vesztette a tűzben.

Fél 8 után riasztották a tűzoltókat a XI. kerületi Tétényi úti Szent Imre Kórházhoz a földszinten keletkezett tűz miatt. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Média11 kérdésére elmondta, a fővárosi tűzoltók a legmagasabb riasztási fokozatban érkeztek ki: 18 tűzoltógépjárművel több mint 70 tűzoltó vonult a helyszínre. A lángok egy 5 nm-es detoxikáló kórteremben keletkeztek, amit a tűzoltók három vízsugárral oltottak el. Bár tűz csak ebben a helyiségben égett, a hő, füst és korom terhelés 100 nm-es területet rongált meg a földszinten. Az oltással párhuzamosan a tűzoltók a füsttel szennyezett kórtermekből 56 beteget vittek át a kórház biztonságos részeibe. A szóvivő elmondta, a kórház tűzvédelmi biztonsági berendezései jól vizsgáztak: a tűzgátló ajtók és a riasztó megfelelően működtek, így számos kórtermet elég volt csupán bezárni.

A tűzoltók percek alatt eloltották a tüzet, majd megkezdték az épület átszellőztetését. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Telexnek megerősítette, hogy az oltás során találtak egy halálos áldozatot, egy nő meghalt. Az Országos Mentőszolgálat azt írta, hogy két férfit és egy nőt enyhébb füstmérgezés miatt szállítottak toxikológiai osztályra. Az MTI tudósítója szerint az oltás ideje alatt mentők is érkeztek a helyszínre, hogy más kórházba szállítsanak betegeket. A tűz keletkezésének okát vizsgálják.

Újbuda Önkormányzata azonnal felajánlotta a segítségét.

Az esetről készült videót az alábbi linken érhetik el: https://youtu.be/EkrHBufcueQ

Fotó: MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.