Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Túlszárnyaltuk Európát szemétszedésben

Újbuda   |   2014, május 13 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több mint 1800 helyszínen, közel 200 ezer önkéntes mintegy másfél milliárd forint értékű munkát végzett az idei TeSzedd! szemétgyűjtési akcióban. Az program második napján, a Tisztítsuk meg Európát! kezdeményezés keretében nemcsak itthon, hanem 16 Európai Uniós tagállamban és öt a közösségen kívüli országban is tettek környezetükért az önkéntesek. Legtöbben a magyarok vettek részt a munkában.

Az idén május 9-11. között rendezett negyedik, eddigi leghosszabb TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióban minden korábbinál több önkéntes vett részt. Előzetesen 120 ezren jelentkeztek, de a mintegy 1800 helyszínen - becslések szerint - 180-200 ezer ember dolgozott.

Az eddigi adatok alapján Magyarország egyedül teljesítheti a teljes - évi 40 ezer fős - európai uniós elvárást négy évre vonatkozóan – emelte ki közleményében az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség. Az elvárt résztvevők számát az Európai Hulladékcsökkentési Hét négy éves projektjének alapdokumentuma írja elő.

Magyarország 2013-ban csatlakozott az Európai Bizottság, Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) LIFE+ programjához, amelynek célja a környezettudatos gondolkodásmód népszerűsítése, a közvélemény figyelmének ráirányítása a fenntartható környezet megőrzésére és a hulladékkeletkezés megelőzésére.

A 2009-ben elindított projektben eddig 34 ország több millió önkéntes polgára vett részt. Vámosi Oszkár, a főszervező OHÜ ügyvezetője szerint a mozgalom azért válhatott ilyen sikeressé az idén, mert alulról szerveződött és a helyi koordinátorok is önként jelentkeztek a feladatra.

Újbuda

 Túlszárnyaltuk Európát szemétszedésben