Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Túlárazott lakásokkal van tele az ingatlanpiac

Újbuda   |   2016, április 5 - 14:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Változatlanul kereslet és egyre erősödő túlkínálat jellemzi a budapesti ingatlanpiacot – derül ki a Balla Ingatlanirodák közleményéből. Szerintük vegyes a vásárlók köre, készpénzes vevők és hitelre vásárlók egyaránt vannak, ám mintha eltűntek volna a kisbefektetők a piacról. Ennek oka, hogy egyre több az erősen túlárazott ingatlanok aránya.

A Balla Ingatlanirodák közleménye szerint sokan a magas ingatlanárakról szóló hírek miatt gondolják úgy, hogy megpróbálják irreális áron értékesíteni az ingatlanokat, és csak akkor adják el, ha megkapják érte a megálmodott árat. Emiatt sok a piacon most az olyan eladó, akiknek nem komolyak az eladási szándékai – állítják a szakértők. Ennek következtében emelkednek a hirdetési árak, ám a valós eladási árak nem követik ezt a folyamatot. Kivételt csak az “igazán jó” lakások jelentenek, melyekért hajlandók az átlagosnál nagyobb összeget is megfizetni a vevők. Ezeknél a jó adottságú lakásoknál nem ritka az úgynevezett felfelé licitálás sem. Továbbra is jelen van az alku az ingatlanpiacon, különösen készpénzes vevő esetében. Főként családi házaknál, kevésbé kedvelt részeken vagy az észak-budai agglomerációban tudnak nagyobb árengedményeket elérni a vevők.

A vevők továbbra is olcsó, csendes, zöldövezeti, de mégis jó közlekedéssel rendelkező, első emeleti, világos, erkélyes lakást keresnek. A 40-50 négyzetméteres kategóriában a kétszobás, a 70-90 négyzetméteres kategóriában a három vagy négyszobás lakások a legnépszerűbbek. További követelmény, hogy a lakás ne legyen a földszinten, de a legfelső szinten sem, a társasház állapota legyen jó, a fűtés legyen cirkó gázkazános, de legalábbis egyedi fűtésű legyen az ingatlan, és ha lehet még kocsibeálló vagy garázs is tartozzon hozzá. Ilyen paraméterekkel rendelkező ingatlanból azonban nagyon kevés van most a piacon, és ha felbukkan egy-egy, akkor a vevők kénytelenek versenyezni értük.

A CSOK-ról inkább csak beszélnek az emberek, az eladók is rendkívül tájékozatlanok, sokan azt hiszik, hogy az ő lakásuk is megvásárolható lenne CSOK igénybevételével, így ez is felfelé tolja az árakat. És, hogy mit hoz a jövő? Az ingatlanközvetítő arra számít, hogy fokozatosan emelkedni fog a használt lakások kínálata, ez pedig oda vezet, hogy hosszú távon normalizálódhatnak az ingatlanárak.

Újbuda