Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Továbbra is óvja a gyalogosokat és a bringásokat a rendőrség

Újbuda   |   2016, március 17 - 15:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

Folytatódik a rendőrség országos akciója a gyalogosok és a kerékpárosok biztonságáért. Az ORFK még tavaly indította el a nagyobb biztonságra törekvő programot.

2014-ben 626-an haltak meg közlekedési balesetben, 40 százalékuk gyalogos vagy kerékpáros volt. Emiatt az Országos Rendőr-főkapitányság tavaly megelőzési programot indított, melynek eredményeként 2015-ben a 644 halálos áldozatnak már csak a 35 százaléka volt gyalogos vagy biciklis – mondta a program mostani sajtótájékoztatóján Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője. Jelezte: idén, az év első két hónapjában megint 40 százalékra emelkedett a balesetben elhunyt gyalogosok és kerékpárosok aránya. Hozzátette, hogy az így közlekedők sokszor nemcsak áldozatai, de okozói is a baleseteknek: az összes baleset 12 százalékát okozták tavaly, többet, mint a tehergépkocsi-vezetők és a buszvezetők együtt. Vagyis vagy nem ismerik a szabályokat, vagy nem tartják be azokat - közölte.
A főosztályvezető kiemelte, hogy ezért folytatják a tavaly indított akciót, de idén sem büntetéssel, hanem meggyőzéssel kívánnak javítani a gyalogosok és a kerékpárosok biztonságán. Például közintézményekben és tömegközlekedési eszközök, illetve azok megállóiban elhelyezett plakátokon, valamint televíziós és rádiós spotokban hívják fel a figyelmet a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályaira.
Kezdeményezik egyes jogszabályok módosítását is, például azt, hogy legyen kötelező a 14 év alattiaknál a kerékpáros fejvédő használata, illetve kiterjesztenék a láthatósági mellény használatát: kötelező lenne lakott területen kívül nappal gyalogosoknak és kerékpárosoknak egyaránt, lakott területen belül pedig éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosoknak.
A rendőrség tovább üzemelteti a www.baleset-megelozes.hu oldalon a baleseti ponttérképet, és népszerűsíti a Bringamax programot, amelynek célja, hogy lehetőleg olyan kerékpárok vegyenek részt a közúti forgalomban, amelyek az előírt kötelező felszerelési tárgyakkal - fék, világítási és fényvisszaverő eszközök - rendelkeznek. Az idősek közlekedését és szabályismereteik bővítését a Szenior pandúr elnevezésű programban kívánják elérni.

MTI/Újbuda