Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Tovább bünteti a kerületeket a kormány

Újbuda   |   2020, június 8 - 09:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

A koronavírus-járvány idején az Orbán-kormány tudatosan egyre nehezebb helyzetbe hozta és ellehetetlenítette azokat az önkormányzatokat, amelyek a vírus elleni védekezés frontvonalában mindeddig eredményesen tevékenykedtek.

Ha a most benyújtott költségvetés tervezetét fogadja el a parlament, akkor ez nemcsak azt jelenti, hogy a gépjárműadót teljes egészében a következő évben is elvonják a kerületünktől, hanem ez még kiegészül a szolidaritási adó eddigiekhez képest négyszeresére. emelésével is. Csak ezek a döntések Újbuda 2021. évi költségvetéséből mintegy 2,4 milliárd forintot vesznek majd el. Ez lenne a ránk eső része a Gulyás Gergely miniszter által az önkormányzatoknak beígért plusz 16 százalékos juttatásnak?

Elfogadhatatlannak tartom, hogy a kormány a védekezésben aktívan közreműködő önkormányzatoktól akkor vegyen el újabb forrásokat, amikor a vírus folyamatosan velünk van, és fel kell tudnunk készülni a járvány egy esetleges második hullámára is. Bevételeink a kormányintézkedések eredményeképpen jelentősen csökkentek, tessék csak a gépjárműadó elvonása mellett az idegenforgalmi adó eltörlésére és a parkolási díj megszűntére gondolni, de a rendelkezésünkre álló iparűzési adó is kevesebb lesz 2021-ben.

Ugyanakkor a járvány elleni védekezés miatt kiadásaink folyamatosan nőnek: maszkokat, teszteket, védőeszközöket vásároltunk, mert a kormány nem segített – pedig a törvény szerint kötelessége lett volna. De mi nem feledkezhetünk meg kerületünk nehéz helyzetbe került családjairól és lakóiról, ezért támogatást adtunk azoknak, akiket miniszteri utasításra egyik napról a másikra tettek ki a kórházakból. Álláskeresési támogatáshoz juttatjuk továbbá mindazokat, akik elveszítették a munkájukat, és Európában példátlan módon csak rövid ideig kaphatnak állami segítséget.

Újbuda lakói – kormánypárti és ellenzéki érzelműek egyaránt – rengeteg adó fizetnek be, és ezért joggal várhatják el ebben a nehéz helyzetben az állami segítséget. Érthetetlen és mindannyiunknak rossz, hogy a kormány az összefogás, a támogatás helyett továbbra is a másként szavazók megbüntetésén ügyeskedik, nem törődve még saját híveivel sem. Az elvonások valamennyiünket sújtják, de ezt nem hagyjuk, nem hagyhatjuk. Nekünk Magyarország és az emberek nem szóban, hanem tettekben megnyilvánulva elsők.

László Imre polgármester

Újbuda benyújtotta a számlát a kormányhivatalnak

Csaknem 88 millió forintnyi kiadása megtérítésére szólította fel Újbuda Önkormányzata Budapest Főváros Kormányhivatalát. A hivatalnak azokat a költségeket kellene ezzel ellentételeznie, amelyeket az önkormányzat a fertőzés megelőzésének, terjedésének leküzdéséhez szükséges anyagokra, eszközökre fordított május 8-áig. László Imre polgármester levelében felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormányhivatal nemcsak az egészségügyi alapellátásban dolgozók esetében lett volna köteles gondoskodni mindezekről, ez a kötelezettsége illetékességi területén kiterjed a lakosság egészére, így Újbudára is.

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.