Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. szerda, Miklós

Történelemmel folytatódott az érettségi írásbeli

Újbuda   |   2019, május 8 - 15:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

A történelemvizsgákkal folytatódtak az érettségik szerdán, a diákok közép- és emelt szinten adtak számot tudásukról.

Az Oktatási Hivatal szerdai közleménye szerint történelemből középszinten 1 235 helyszínen 67 025 vizsgázó (közülük 1 903-an angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven), emelt szinten 125 helyszínen 5 831 vizsgázó (közülük 127-an angol, francia, német, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven) tett érettségit.
A középszintű írásbeli 180 percig tartott, az írásbelin a vizsgázóknak egy központi feladatsort kellett megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból állt.
A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatta meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatta.
Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat közel fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozott.
Vizsgázónként szükséges segédeszköz az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodott. Továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosított.
A történelem emelt szintű írásbelije 240 percig tartott. A vizsga két feladatsorból állt, hasonlóan a középszintűhöz.
A diákok először az első feladatlapot oldották meg, majd a dolgozatokat 100 perc leteltével a felügyelő tanár gyűjtötte össze és osztotta ki a második feladatlapot.
A témák megoszlása és a használható segédeszközök megegyeznek a középszintű feladatokéval.