Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 22. hétfő, Magdolna

Tojásfestéssel indult a húsvéti készülődés a kerületi iskolákban

Újbuda   |   2017, április 7 - 12:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda szerte iskolások százai festették a tojásokat, hogy alkotásaikkal meglepjék az idősek otthonában élőket.

Kizárólag népi motívumokat festettek a diákok a Széchenyi-díjas néprajzkutatóról elnevezett Domokos Pál Péter Általános Iskolában. Különböző technikákat alkalmaztak: volt, aki írókával rajzolt a tojásokra Kárpátaljai motívumot, de berzseléssel - gyógynövények rögzítésével - is díszitették a tojásokat.

Ezeket a rendhagyó, tojásfestő kreatív foglalkozásokat évről évre megrendezik a Domokos Pál Általános Iskolában, a gyerekek izgatottan készülnek rá. - Az intézmény neve kötelezi a tanárokat és diákokat arra, hogy őrizzék a népi hagyományokat - mondta Kovácsné Tapolcsányi Valéria igazgató. Az önkormányzat jóvoltából a gyerekek csokinyuszit kaptak a művészi munkájukért cserébe, köszönetként.

Az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskolában Hoffmann Tamás polgármester osztotta ki az édességet a tojásfestő kisdiákoknak, miután megcsodálta az elkészült műveket. A tojásokat itt is kizárólag természetes alapanyagok segítségével szépítették. A Gárdonyi Géza Általános Iskolában más eszközökkel festették meg tojásokat. Az iskola – a kerületi intézményekhez hasonlóan – nagy hangsúlyt fektet a keresztény hagyományok ápolására, amely az önkormányzat segítsége nélkül nehezebb feladatnak bizonyulna. A polgármester itt csokoládé nyuszikkal köszönte meg a gyerekek segítségét, egyúttal boldog húsvétot kívánt nekik és tanáraiknak.

T. K.