Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 24. szombat, Mátyás

Több tonna élelmiszert gyűjtöttek a kerületiek a rászorulóknak

Újbuda   |   2022, január 17 - 11:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Liszt, olaj, cukor, tészta, rizs, lekvár, befőttek, készételek, zöldség és gyümölcs. Többek között ezeket rejtette egy-egy vöröskeresztes élelmiszercsomag, amelyet a Magyar Vöröskereszt Erőmű utcai irodájában vehettek át nehéz sorsú családok és idősek az ünnepek környékén.

Jellemzően olyan egyedülálló időseket és nagycsaládosokat értesített a Vöröskereszt az élelmiszercsomag-osztásról, akiket az Újbudai Humán Szolgáltató Központ (UHSZK) ajánlott a szervezet figyelmébe. Az UHSZK tapasztalatai szerint ők vannak a legnagyobb bajban. Jövedelmük általában jócskán a bérminimum alatt van, de az sem ritka, hogy a családnak a segélyen túl nincs más bevétele. A rászorulók gyakran jelentős közüzemi díjhátralékot halmoznak fel, törleszteni nem tudnak, csak a napi megélhetésért küzdenek. – Őket alaposan megtépázza akár egy kisebb mértékű, de általános élelmiszerár-emelés is – magyarázta Nagy Tibor, a Vöröskereszt budapesti innovációs vezetője.
A szervezet egész évben rendszeresen oszt élelmiszer- és egyéb adományokat, az ünnepek alatt pedig megduplázott erővel dolgoztak. De nem csupán ők, az adományozók is kitettek magukért. – Újbuda híres az adakozási kedvéről, leginkább az oktatási intézmények jeleskedtek – emelte ki Nagy Tibor. Idén négy újbudai, illetve három budafoki óvoda és iskola gyűjtött adományokat. A tíz esztendeje rendre a legjobban teljesítő Kelenvölgyi Általános Iskola ezúttal rekordot döntött, az oda járó gyerekek és szüleik egy nap alatt egy tonna élelmiszert gyűjtöttek össze. Az év végére így összesen háromtonnányi élelmiszert vehetett át a Vöröskereszt a kerületiektől, ami 300 családnak nyújtott segítséget. A karitatív akciók nem pusztán a rászorulókat gazdagítják: a részt vevő gyerekek korán megtanulják, hogy támogatni kell a bajban lévőket.
Míg az Erőmű utcai iroda egyik szobája vegyesbolttá, addig a másik valóságos játékbolttá változott, hiszen az adományozók rengeteg, többségében új játékot is hoztak. Az átvételre érkező gyerekek azt élvezték legjobban, hogy ők választhatták ki, melyiket szeretnék. A segélyszervezet gyűjtéseit nemcsak Újbuda Önkormányzata támogatja rendszeresen, de a húsz éve működő Mikulásgyárból is érkeznek a kerületbe ajándékok minden karácsonykor.

T. D.

Fotó: Magyar Vöröskereszt Facebook