Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. szombat, Ipoly

Több térségben is jelentős havazás várható

Újbuda   |   2018, november 26 - 12:56
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hamarosan hótakaró boríthatja az ország egyes részeit, a közútkezelő felkészült a télre.

Egyik napról a másikra érkezhet meg a tél nemsokára: az előrejelzések szerint hétfő estétől a Zemplénben, illetve a Soproni- és a Köszegi-hegységben, majd az Északi-Középhegységben az esőt havas eső, majd hó váltja fel, sőt, a Zemplén és a Bükk egyes részein átmeneti ónos csapadék sem kizárt. Az intenzívebb havazásban érintett területeken, főleg az Alpokalján, a Bakonyban, a Mátrában, a Bükkben és a Zemplénben alakulhat ki jelentősebb mennyiségű friss hó hétfő estétől szerda reggelig.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. honlapján azt közölte, felkészültek a téli időjárásra: a cég munkatársai 12 órás váltott műszakokban gondoskodnak arról, hogy az utak járhatóak maradjanak.

Az ilyenkor érvényes protokoll szerint a havat először az autópályákon, majd az autóutakon és főutakon, a felüljárókon és hidakon takarítják el, ez után következik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése. A Magyar Közút szerint a havazás előtt a lehetséges helyszíneken a megelőző sószórást is elvégzik a szakemberek, viszont ezt a folyamatos esőzések nehezítik, mivel a szóróanyagot a csapadék lemossa a burkolatról.

A Magyar Közút azt javasolja az autósoknak, hogy a nyári gumikat mindenképpen cseréljék le télire, valamint a csapadékos időjárás miatt induljanak el korábban, mivel megnövekedhet a menetidő.

forrás:hvg.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.